Skocz do zawartości

[PB-LPG] Pompa paliwa do wymiany, czy coś innego?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Koledzy,

Samochód ma trudności z zapalaniem na benzynie, właściwie to ciężko jest mu "załapać", rozrusznik kręci i kręci, dopiero dopompowywanie pedałem gazu pomaga i samochód załapie najpierw na ok. 400 obrotów, a później wejdzie na normalne obroty po kolejnym dogazowaniu. Bez dogazowania powyżej 2 tys. obrotów samochód dziwnie pracuje. Jak już wejdzie na właściwe tory na biegu jałowym pracuje OK, reakcja na pedał gazu w miarę poprawna. Podczas jazdy przy mocniejszym wciśnięciu pedału gazu samochód zaczyna szarpać, także nie ma możliwości dynamicznej jazdy, gdyż szarpie przy dodawaniu gazu. Przy bardzo delikatnej jeździe do 2 tys. obrotów i zmianie biegów w miarę OK. Samochód z tą usterką dochodzi do 3,5 tys. - góra 4 tys. obrotów wyżej nie poleci na benzynie. Po osiągnięciu 3 tys. obrotów na benzynie zapala się check engine.

Podsumowując nie ma możliwości normalnej jazdy na benzynie, gdyż przy mocniejszym dodawaniu gazu samochód zaczyna szarpać i muli, powyżej 3 tys. obrotów zapala się Check Engine, start silnika na PB praktycznie trudny do osiągnięcia, dopiero po długim kręceniu rozrusznikiem i dopompowywaniu pedałem gazu samochód odpali.

Dodam jeszcze, że przy jeździe na gazie utrzymywałem stale 1/4 pojemności paliwa w baku. Samochód ma przejechane ponad 200 tys. km.

Na LPG odpala bez najmniejszych problemów, reakcja na pedał gazu prawidłowa, przyspieszenie prawidłowe. Ogólnie rzecz biorąc jazda na LPG wzorowa.

Mam pytanie, czy problemem będzie pompka paliwa, czy należy rozwiązania szukać gdzie indziej, np. przekaźnik pompy paliwa, sterownik na listwie wtryskowej?

Czy opisane przeze mnie objawy wykluczają np. przekaźnik, czy wskazują tylko i wyłącznie na pompkę paliwa?

Dodam, że wlewałem w bardzo dużej ilości preparat do czyszczenia wtrysków samochód został dość konkretnie "przegoniony" na benzynie.

Nie mam zrobionego odcięcia pompki paliwa.

https://forum.opel24.com/topic/24819-pb-lpg-pompa-paliwa-do-wymiany-czy-co%C5%9B-innego/

witam cię też miałem taki problem mogą być tylko dwie przyczyny tego trzeba by był się przejechać autkiem żeby to zdiagnolizować podpowiem ci coś może być to pompka w baku a jednocześnie może być to przekażnik regulacji gaz-paliwo , który odcina dopływ paliwa przy włączonym gaziku jest to taka mała kosteczka i są w niej 4- kable musisz ją znależć i zewrzeć ze sąbą dwa styki po przekątnej jeżeli pomoże jest to kostka a jeżeli ni pompka równocześnie dobrze może też to być wywołane syfem , który maswz w przewodach począwszy od filtra powietrza aż do przepustnicy odkręc i zobacz czy nie ma tam oleju autka zgazowane mają takie problemy gdyby ś miał jakiś problem ze znalezieniem czegoś zadzwoń 664-554-741 lub napisz k750x@wp.pl pozdrawiam paweł

https://forum.opel24.com/topic/24819-pb-lpg-pompa-paliwa-do-wymiany-czy-co%C5%9B-innego/#findComment-130262

Paweł, a jeśli nie mam zrobionego odcięcia pompy paliwa i przy jeździe na LPG pompa cały czas pracowała tzn. tłoczyła paliwo w układzie, czy chodzi o inny "przekażnik regulacji gaz-paliwo , który odcina dopływ paliwa przy włączonym gaziku"? Filtr powietrza nowy, przepustnica czyszczona była .. Ostatnio dolewałem ten specyfik do czyszczenia wtrysków i układu (docelowo na 50 litrów, przy czy lepiej nawet wlać w bogatszej proporcji, więc wlałem na 12 litrów PB i przegoniłem dość konkretnie autko na benzynie).

https://forum.opel24.com/topic/24819-pb-lpg-pompa-paliwa-do-wymiany-czy-co%C5%9B-innego/#findComment-130257