Skocz do zawartości

auto gaśnie przy jeździe pod górke (brak mocy - burczy)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po lekturze forum nie znalazłem u nikogo problemu jaki występuje w mojej astrze 1,6 16v (mimo kilku podobnych objawów).

A mianowicie auto na ogół na zimnym silniku i jeździe pod górkę traci moc i gaśnie nawet jak depnę gaz w podłogę to powoli zaczyna zwalniać aż do momentu w którym powinienem zredukować bieg, niestety w momencie naciśnięcia sprzęgła obroty spadają do zera. Za chwile odpalenie z kluczyka i można jechać dalej. Kolejnymi objawami (niezależnie czy silnik ciepły czy zimny), jest dziwne burczenie silnika w momencie wciśnięcia gazu w podłogę. Ogólnie dodam jeszcze ze auto jest jakieś słabsze i ma nierówne obroty

Teraz podam diagnozy mechaników:

1. po sprawdzeniu silnika stwierdził ze auto nie pali na jeden cylinder (świeca zalana olejem) i jest to usterka w silniku, wiec trzeba remontować silnik.

zabrałem wiec auto do innego na diagnostykę. Zostało tam sprawdzone ciśnienie na cylindrach i ponoć na każdym jest ok wiec to nie silnik, mechanik wymienił olej z 5W30 na 10w40 (auto ma przebieg ok 160.000) nowe świece i ponoć usterka usunięta. No i faktycznie przez 3 dni było ok auto mocne nie gaśnie nie burczy jeździ jak trzeba. Jednakże usterka powróciła może nie w tak mocnym natężeniu ale auto nadal potrafi zgasnąć ze 3 razy zanim silnik się zagrzeje no i wróciło burczenie.

MOZE WY COŚ MOZECIE DORADZIĆ CO MOZE BYĆ POWODEM TAKIEGO ZACHOWANIA AUTKA??

Zapomniałem jeszcze dodać ze wymieniałem wszytkie możliwe filtry, a na komputerze brak jakichkolwiek błędów. Auto pali ok 13l/100 i zre olej (przynajmniej zarło na tym 5W30 teraz nie wiem bo za mało km zrobione od wymiany ale napewno spalanie nie spadło)

https://forum.opel24.com/topic/24898-auto-ga%C5%9Bnie-przy-je%C5%BAdzie-pod-g%C3%B3rke-brak-mocy-burczy/

Pisałem kiedys o czymś takim na forum ale usunołem wpis u mojego kumpla w astrze F z silnikiem 1.6 16V tez tak sie działo prubował różnych rzeczy a w końcu okazało sie ze pasek rozrządu przeskoczył o jeden zeb. Wymienił rozrzad i problem zniknol od razu.