Skocz do zawartości

Problem z prędkościomierzem i licznikiem kilometrów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam następujący problem, w mojej astrze 1.4 16v z 98r. nie działa prędkościomierz oraz licznik kilometrów, przeglądałem forum i znalazłem że często powodem jest uszkodzony czujnik abs-u, problem tkwi w tym że w mojej astrze nie ma abs-u. Gdzie szukać usterki? Czy w astrze prędkościomierz jest napędzany linką? czy może wykorzystany jest jakiś czujnik w skrzyni?

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/25402-problem-z-pr%C4%99dko%C5%9Bciomierzem-i-licznikiem-kilometr%C3%B3w/

Witam,

mam następujący problem, w mojej astrze 1.4 16v z 98r. nie działa prędkościomierz oraz licznik kilometrów, przeglądałem forum i znalazłem że często powodem jest uszkodzony czujnik abs-u, problem tkwi w tym że w mojej astrze nie ma abs-u. Gdzie szukać usterki? Czy w astrze prędkościomierz jest napędzany linką? czy może wykorzystany jest jakiś czujnik w skrzyni?

Pozdrawiam

Jak nie masz ABS,to musisz mieć impulsator,sądzę że to on będzie winny.Powinien być przy skrzyni.

Jak nie masz ABS,to musisz mieć impulsator,sądzę że to on będzie winny.Powinien być przy skrzyni.

• 3 miesiące temu...
Gość Anonymous

Witam,

ponawiam pytanie, ponieważ nadal nie działa u mnie prędkościomierz oraz licznik kilometrów,

dodatkowymi objawami jest to iż świeci się kontrolka check engine, na gazie auto gaśnie gdy wrzucam na luz, a na benzynie obroty falują ,

dziś wymieniłem impulsator na nowy, i w niczym to nie pomogło problem jak był tak jest nadal, gdzie może tkwić problem???

• 2 tygodnie później...
Gość Anonymous

Sprawa mojego problemu po części się wyjaśniła,

w moim przypadku impulsator (a raczej kontaktron - bo tym jest ten impulsator) nie był wcale uszkodzony, po wymianie na nowy licznik dalej nie działa i nadal po chwili jazdy świeci się check engine

gdy po impulsatorze szybko przesuwam magnes wskazówka prędkościomierza zaczyna się podnosić,

domyślam się że w skrzyni jest gdzieś jakiś magnes na kole zębatym lub na czymś innym, który prawdopodobnie odpadł (wiem że taka przypadłość czasem zdarz się w audi i vw ale z oplem jeszcze się nie spotkałem)

ma ktoś pomysł jak moją usterkę naprawić, wie ktoś dokładnie gdzie ten magnes jest?

Gość asterix27

Czy odczytałeś błędy ? Nie działający licznik i check engine to mogą być zupełnie nie powiązane ze sobą sprawy.

• 1 miesiąc temu...