Skocz do zawartości

Problem z olejem + inne usterki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jako że jest to mój pierwszy post na forum chciałem wszystkich pozdrowić, wasze porady są naprawdę na wysokim poziomie i dużo ciekawostek już tu wyczytałem, ale nadszedł czas na pytanie:

Posiadam Opelka Astre II 2001, 1.4 16v 3drzwiowa :mrgreen:

Problem:

1 Podczas jazdy zapala się lampka samochodu z pionowym kluczem samochód głośniej zaczął pracować, zmniejszyły się osiągi (zaczął się mulić) i ciągnie tylko do 4tys obrotów po czym jak by dopływ paliwa się odłącza, dzwoniłem do mechanika i przez telefon powiedział mi tak "To taka mała część co kosztuje 300pln +100pln montaż odpowiedzialna za mieszanke, może Pan jeździć ale będzie pił jak smok".

2 Od wczoraj silnik zaczął mi dziwnie "klekotać" .. po drodze zobaczyłem że na 0,5 sek przy hamowaniu zapaliła się czerwona lampa oleju po czym zgasła i już się nie pojawiła, z ciekawości sprawdziłem olej a tam NIC .. pusto :piwo: znaczy czujnik oleju się zespół? Słyszałem że można go samodzielnie wymienić ale to już inna bajka.

Czy uszkodzenie nr 1 może powodować większe zużycie oleju i wykończenie go całkowicie :?: (olej sprawdzany ok pół miesiąca temu).

3 Podczas uruchamiania silnika zapala się lampka od nie zapiętych pasów po czym gaśnie mimo iż pasy nie są zapięte, czy gdzieś jest jakaś czujnik, jak go znaleźć ?

Z góry dziękuje za pomoc z opisanymi problemami. Auto sprowadzane jest z UK, miało wszystko być ok, a jak widać pochorowało się biedne :piwo:

Pozdrawiam

zdz

https://forum.opel24.com/topic/25600-problem-z-olejem-inne-usterki/

Stary... Przez telefon reperujesz samochód? Zmień mechanika. Żaden dobry mechanik nie reperuje przez telefon. Sprawa wygląda w ten sposób, że bez komputera ani rusz. Urządzenie nazywa się Tech-2 i trzeba podpiąć je w samochodzie. Mechanik zczyta błędy, skasuje je, a jeśli to nie pomoże podmieni uszkodzoną część. Być może popsuta jest sonda lambda (mierzy ilość tlenu w spalinach), ale ja bym się w jasnowidza nie bawił. To trzeba sprawdzić. Powodzenia!!!

https://forum.opel24.com/topic/25600-problem-z-olejem-inne-usterki/#findComment-121288

Oczywiście pojadę na komputer jednak na trasie nie było innego wyjścia jak tylko zadzwonić do kogoś i się dowiedzieć co to może być i czy można jechać dalej czy tylko holowanie ..

Pozdrawiam :mrgreen:

https://forum.opel24.com/topic/25600-problem-z-olejem-inne-usterki/#findComment-121283