Skocz do zawartości

Olej w skrzyni - Astra F

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam Astrę F z 92 roku. Miałem dwa wycieki oleju ze skrzyni, które usunąłem. Muszę teraz uzupełnić stan oleju i tutaj moje pytanie - czy dolewka to jakieś ryzyko, że oleje okażą się niemieszalne ze sobą i czym to może grozić, ewentualnie jakie dawać objawy?

Pytanie może się wydawać na pierwszy rzut oka nieco dziwne, bo w zasadzie wymiana oleju w skrzyni z tego co czytam, jest co jakiś czas zalecana. Dlatego więc dodam, że samochód ten służy mi głównie jako auto zapasowe, ewentualnie do "ciężkiej i brudnej" roboty w czym zresztą spisuje się świetnie. Nie mniej jednak nie inwestuję w ten samochód nic ponad konieczność i dlatego pytam. W sklepie motoryzacyjnym jeden sprzedawca bez żadnego ale był mi gotów sprzedać olej do skrzyń, jakiś typowy, drugi zaś zasugerował, że muszę wiedzieć, co tam wcześniej było wlane, aby dolać takiego samego. Trochę mnie to zdziwiło, bo w drugiej mojej Astrze całkiem niedawno mechanik uzupełniał mi olej przy wymianie sprzęgła i nie miał żadnych obiekcji czy wątpliwości przy dolewce. Nie mniej jednak gdybym zawalił sprawę, to zamiast ograniczać koszta jeszcze bym je powiększył. Dodam jeszcze, że jak na tak stare i raczej zaniedbywane przez wszystkich właścicieli po kolei, biegi wchodzą całkiem sprawnie. Nie ma żadnych niepokojących objawów zużycia czy zbliżającej się usterki, dlatego też nie widzę sensu w zabawę w wymianę, tym bardziej, że wówczas już też wolałbym zalać ją czymś sensownym, a więc i droższym...

https://forum.opel24.com/topic/25614-olej-w-skrzyni-astra-f/

portfel nie wybuchnie

dokładnie,ja kupowałem w serwisie Opla i zapłaciłem taniej jak na allegro,nie licząc kosztów przesyłki.

https://forum.opel24.com/topic/25614-olej-w-skrzyni-astra-f/#findComment-121029