Gość Anonymous Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Witam. astra 1,4 clasic 1999r. przeczytałem dużo watków (na pewno nie wszystkie) i nie mogę sobie poradzić. objawy: oświetlenie kabiny działa tylko jęsli zewrę zarówkę do dachu "masy", jak dzisiaj doczytałem tutaj plus jest stały a rozłaczany minus, po włączeniu radia wygaszał się cały tid, RDS jest mi niepotrzebny ale temperatura owszem - pogrzebałem w kablach a w zasadzie 'poszarpałem" radiem i godzina i temp świecą chociaż gasły po włączeniu świateł, po za tym świeci tylko wyłącznik świateł i zegary, po wypowiedziach kolegów i przypadkowym zwarciu końcówek lewej żarówki (nad reg. temp) i wywaleniu bezpiecznika dochodzę do wniosku że mogły klęknąć wszystkie żarówki, tym bardziej że dzisiaj po wyjeciu zapalniczki jej podświetlenie zgasło, będę szukał dalej jak wymienię i nie będą działały, ale nie mogę rozszyfrować tej podsufitki żadne drzwi nie uruchamiają jej (bezpieczniki sprawne) można chyba zrobić dziurę i zamontować wyłącznik zwierający do dachu, co jednak spowoduje tylko swiecenie ale nie rozwiązanie całego problemu, auto zaliczyło dzwona - aktualnie ma chłodnicę z corsy reszta rzeczy chyba działa normalnie jak ktos ma jakiś pomysł będę wdzięczny dzień kolejny wymieniłem zarówki, mam staRą konsolę więc wyjąłem radio i wyciągnąłem oprawki na marginesie pomiedzy dwiena zarówkami podświetlajacymi boczne pokrętła znajduje się żarówka od środkoweego pokrętła, wyłącznik obiegu zamknietego zgodnie z poradą z forum wyciągnąłem delikatnie 2-ma śrubokretami podłozonymi po bokach i ...... wszystko świeci poza oświetleniem kabiny i tid po włączeniu świateł podświetla się wyłacznikiem pięściowym w prawy bok konsoli, muszę "przedzwonić" kabel masowy od kabinówki chyba że ktoś mi coś innego podpowie albo przynajmniej czy mozna ją bezpiecznie zapalać zwierając do dachu dziękuję z góry za pomoc po kolejnym dniu pracy, poszedłem grzebać w aucie - gdybym od razu odnalazł obydwie wiązki kabli w lewym progu, dawno byłoby po temacie, ta właściwa w której znajdują się łączenia masy wyłaczników w drzwiach znajduje się pod całą tapicerką, oczywiście połączenie "zgniło"po złączeniu podsufitka działa; w tej chwili tylko tid działa jak chce ale juz odpuściłem i go nie "biję" pozostało jeszcze wysuszyć gąbki w podłodze, wymienić amorki z tyłu i astra bedzie jak nowa cała wiedzę na temat tego autka mam z tego forum i serdecznie dziękuję za pomoc - w zasadzie temat do zamknięcia   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/25672-brak-o%C5%9Bwietlenia-kabiny/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi