Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam, mam pewien problem z moim autem pojechałem do elektryka w związku z tym że przestało mi działać radio i przy okazji zrobić oświetlenie wnętrza które również uległo uszkodzeniu. Opisze jak było na samym początku:

Gdy otwierałem drzwi z centralnego to światło sie nie zapalało, po otwarciu drzwi również sie nie zapalało, dopiero gdy włozyłem kluczyk do stacyjki i dałem w pozycje zapłonu to pojawiało sie światło po otwarciu drzwi. również gdy kluczyk był w stacyjce działało światło po pociagnieciu do Siebie włacznika świateł.

Elektryk sprawdził bezpieczniki okazało się ze bezpiecznik odpowiedzialny za radio i wyświetlacz był przepalony wymieniliśmy na nowy i radio ożyło, druga sprawa to taka że zauważył ze nie ma bezpiecznika odpowiedzialnego za oświetlenie wnętrza, to włożył nowy chyba 15 nie jestem pewien. Oczywiście po tym zabiegu światło się pojawiło po otwarciu drzwi i było wszystko super nawet gdy otwarło się z centralnego będąc daleko od auta światło się zapalało - działało tak jak być powinno, ale.... Ale nie można wtedy zamknąć auta z centralnego można tylko z kluczyka otwiera się normalnie z centralnego ale zamknąć go już nie idzie. To w takim razie wyciągnęliśmy ten bezpiecznik z powrotem ja nie mam bezpiecznika i wróciliśmy do punktu wyjścia.

Dodam jeszcze ze jest taki problem z radiem ze po wyciągnięciu kluczyka powinno się wyłączyć bo powinno odciąć napięcie nie dzieje się tak natomiast i radio ma cały czas napięcie gdy wyciągniemy kluczyk.

Jak rozwiązać te problemy pomoże ktoś.

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/25768-problem-z-centralnym-zamkiem-i-o%C5%9Bwietleniem-wn%C4%99trza/

Gość Anonymous

Witam co do radia to musisz zbadać czy ktoś wcześniej nie zrobił tak że zmostkował zasilenie ze sterowaniem żeby radyjko chodziło cały czas nawet bez kluczyka.No chyba że się zwarły a wtedy to już są cuda.Co do zamka to podstawa ,czy po naciśnięciu guzika od zamykania centralny szarpnie zamkami czy nie??

Gość Anonymous

powiem tak normalnie centralny działa, jak nie było bezpiecznika to i zamykał i otwierał natomiast nie było oswietlenia wnetrza po otwraciu drzwi. Gdy włozylismy bezpiecznik to mozna było go zmaknąc kluczykiem mechanicznie i otwworzyc z pilota - wtedy pojawiało sie oswitlenie wnetrza, ale nie mozna było zamknąc go z pilota tylko i wyłacznie mechanicznie.