Skocz do zawartości

Problemy z zapalaniem astra H 1.7CDTI

Rekomendowane odpowiedzi

Gość staszek2

Witam

Mam problem z zapalaniem pomimo dobrego akumulatora i rozrusznika, trudno zapalić auto gdyż trzeba długo startować .Na trasie zatrzymałem się i wyłączyłem silnik gdy chciałem znowu zapalić zajęło to ok.minuty, po zmianie filtra to ustąpiło ale teraz zdarza się znowu. Jeśli już zapali chodzi bardzo dobrze. Proszę o sugestie na temat tego problemu, czym może on być spowodowany?

Jeśli był już taki temat to bardzo przepraszam za powtórzenie.

Dziękuje za pomoc, pozdrawiam

staszek

https://forum.opel24.com/topic/25810-problemy-z-zapalaniem-astra-h-17cdti/

• 4 miesiące temu...

Witam ponownie,

Aktualnie auto wogóle nie odpala (dopiero z plakiem/samostartem zapali)

Niestety nie jest to problem zasyfionego baku, czy filtra. Byłem juz u 3 "speców" od elektroniki i po podłączeniu kompa do Opla, okazuje się że podczas startowania/zapalania na szynie (listwie) CR nie ma odpowiedniego Ciśnienia. Spec tłumaczył mi, że żeby otworzył się wtrysk ciśnienie na listwie musi być min 240MPa tymczasem u mnie jest zaledwie ok. 9/10 MPa. Jeżeli użyje "PLAKA"/SAMOSTART auto zapala po 3-5 obrotach. Po odpaleniu silnik pracje idealnie.

Wymieniłem już zawór regulacyjny pompy i nie pomogło. Po wgłębieniu się zasadę działania w CR doszedłem do wniosku, że za ten problem może byc odpowiedzialny jeszcze jeden zawór - zawór redukcyjny ciśnienia montowany na listwie/szynie.

Proszę o pomoc, czy ktoś z Was napotkał na forum na podobny problem?

z góry dziękuję!

pozdrawiam,

Staszek

https://forum.opel24.com/topic/25810-problemy-z-zapalaniem-astra-h-17cdti/#findComment-82995

Gość zbyszek670

Wymieniłem już zawór regulacyjny pompy i nie pomogło. Po wgłębieniu się zasadę działania w CR doszedłem do wniosku, że za ten problem może byc odpowiedzialny jeszcze jeden zawór - zawór redukcyjny ciśnienia montowany na listwie/szynie.

Na listwie masz ;

-regulator ciśnienia paliwa,

-czujnik wysokiego ciśnienia paliwa,

pozostaje jeszcze pompa paliwa wysokiego ciśnienia.

https://forum.opel24.com/topic/25810-problemy-z-zapalaniem-astra-h-17cdti/#findComment-82980

Dzięki za odpowiedź zbyszek670,

Regulator Ciśnienia w moim modelu silinika (Z17DTL) jest mocowany do pompy paliwa i on został wymieniony na nowy. Na listwie mam tylko czujnik i zawór redukcyjny(mechaniczny). Czujnik został wymieniony, więc pozostaje jeszcze zawór redukcyjny no i ewentualni pompa.

Odnośnie pompy mechanik powiedział mi, że przy komputerowym badaniu wyszłoby czy pompa jest uszkodzona -> wg niego Układ CR po uruchomieniu nie trzymał by ciśnienia. Tymczasem po uruchomieniu silnika (plakiem) ciśnienie utrzymuje się na poziomie ok. 240MPa.

Czy spotkałeś się już z podobnym problemem?

Czy ktoś z Was zna dobrego mechanika od Common Rail na terenie małopolski(najlepiej okolice Krakowa)

Z góry dziękuję za pomoc.

pozdrawiam,

Staszek

[ Dodano: Sro Kwi 28, 2010 12:14 ]

Witam ponownie,

Okazało sie ze za problem z zapaleniem był odpowiedzialny zawór redukcyjny na listwie.

Po wymianie zaworu auto pali jak dawniej (max 2,3 obroty!) Koszt oryginalnego zawóru BOSH to ok. 400 zł brutto.

pozdrawiam,

staszek

https://forum.opel24.com/topic/25810-problemy-z-zapalaniem-astra-h-17cdti/#findComment-82929

• 2 miesiące temu...
Gość spyxxlfm

Mam ten sam problem z systemem CR jak ty: odpalał sporadycznie, potem na eter, a teraz juz nic, no i tez brak cisnienia.

Zregenerowalem wtryskiwacze, wymienilem listwe CR + czujnik, podmienilem pompe na uzywana no i nic nie dziala = wlasnie zastanawiam sie nad regeneracja pompy CR gdyz jest podmieniona na uzywana wiec moze ta druga tez jest uszkodzona ?

Wiec jak masz jakies info jak to naprawic to prosze napisz bo mecze sie juz 3miesiace z tym samochodem.

https://forum.opel24.com/topic/25810-problemy-z-zapalaniem-astra-h-17cdti/#findComment-64977