Skocz do zawartości

Przerywanie na rozgrzanym silniku, utrata mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam.

Mam problem polegający na przerywaniu obrotów silnika po jego zagrzaniu (w jeździe miejskiej mniej więcej co 10min)

Dzieje się to mniej więcej przy obrotach od 1k-2k na wszystkich biegach z wyłączeniem 1-ki JEDYNIE w momencie gdy podtrzymuje prędkość bądz nieznacznie przyśpieszam.

Dodatkowo widoczny jest spadek mocy samochodu właśnie do tych 1.7-2k obrotów (samochód nie reaguje jak powinien na mocne wciśnięcie pedału gazu), po których to włącza się turbina i samochód przyśpiesza bez problemów.

Nie mam żadnych problemów z zapalaniem, samochód nie gaśnie, żadna kontrolka się nie pali.

2 tygodnie temu byłem w AutoParts/Autodoktor (dawne ASO Dewoo) na Jagiellońskiej w Warszawie, gdzie podłączyli opelka pod komputer - niestety nic nie wykazał, zero błędów.

Jeszcze jedno mam Opla Kombi H 1.9CDTI (120km).

Nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie, ale we wrześniu wymieniałem alternator na regenerowany.

Możecie pomóc ?

Dzięki z góry.

[ Dodano: Sob Sty 02, 2010 22:15 ]

Witajcie,

Nie licze na naprawienie samochodu a jedynie na Wasza pomoc

- z czym problem może być związany (EGR, czy daje podobne symptomy?

czujniki, wtryski, filtr?)

- na co zwrócić uwagę, żeby nie być wykołowanym przy naprawie

- oraz gdzie to coś naprawić w Warszawie ew. Krakowie.

więc plss doradzcie.

Ostatnio troche się zmieniło:

- samochód już nie szarpie

- ale za to jest widoczny spadek mocy do momentu włączenia się turbiny.

- raz zaliczyłem też nieprzyjemną czkawkę na dwójce.

Tankowanie innego paliwa nie zmienia nic.

Dzięki z góry.

https://forum.opel24.com/topic/26397-przerywanie-na-rozgrzanym-silniku-utrata-mocy/

Gość Mariusz_760301

Częstą przypadłością w tym silniku jest elektroniczny EGR - przyjrzyj się jemu - czy nie zaciera się cięgno przepustnic - powinny lekko się obracać w tulejkach.

Kol. Zibi załączał gdzieś schemat jak to wygląda - poszukaj.

https://forum.opel24.com/topic/26397-przerywanie-na-rozgrzanym-silniku-utrata-mocy/#findComment-113144