Skocz do zawartości

Kręci lecz nie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam wszystkich jako nowy forumowicz :wino:

Niestety nie mam dobry wiadomości padła Aśka dzisiaj :) Już opisuje co się dzieje. Mianowicie dziś rano(ogólnie jak mrozi jest ten problem) miałem duuuży problem z odpaleniem no ale w końcu się udało. Podobnie działo się wczoraj, więc postanowiłem sprawdzić świece żarowe i wszystkie są sprawne. Rano po "walce" odpaliłem Astre i pojechałem na uczelnie, po 4h musiałem gdzieś podskoczyć i Astra odpaliła od strzała, wróciłem na uczelnie i po kolejnych 4h miałem zamiar pojechać do domu i klops Astra nie pali :) Kręci jak szalona(nowy naładowany akumulator), ale 0 reakcji. Próbowałem kilkukrotnie włączać i wyłączać Auto Alarm bo podejrzewałem winę imobilajzera, niestety nic to nie dało. Po długim i wielokrotnym kręceniu przez chwile jakby chciała odpalić ale nic z tego... Byłem zmuszony zostawić auto pod uczelnią i udać się do domu na piechotę(jak się domyślacie nic przyjemnego przy obecnych temperaturach).

Auto mam 12 lat, nigdy nie jeżdżone na opale itp. Filtr paliwa, oleju, olej paski wymienione z 3 000km temu.

Proszę o wszelkie sugestie odnośnie tego co mogło się uszkodzić(podczas postoju :wino:), co spróbować zrobić żeby Aśka ożyła? Paliwa mam pół baku, tankowane na BP.

[ Dodano: Czw Sty 07, 2010 16:43 ]

Znalazłem chwile czasu, wziąłem 2 auto i pojechałem ratować Aśke! Próba odpalenia nic nie dała. Postanowiłem spróbować z holu i odpaliła :wino: Co ciekawej przejechałem może ze 200m, zgasiłem i teraz odpaliła od ręki :) Kilkukrotnie gasiłem i odpalałem ponownie bez najmniejszych problemów!

Więc co mogło być przyczyną? Chciałbym uniknąć takich sytuacji na przyszłość....

https://forum.opel24.com/topic/26647-kr%C4%99ci-lecz-nie-odpala/

• 2 tygodnie później...

Póki nie mroziło 0 problemów z odpaleniem auta... a teraz? Aśka stoi od tygodnia już :drunk: Akumulator mam nowy więc auto kręci elegancko, ale o odpaleniu mogę pomarzyć. Najlepsze jest to ze na zaciąg auto odpala dosłownie po sekundzie. Jak chwile po chodzi mogę zgasić i ładnie odpala...

Wydaje mi się że gdyby była zapowietrzona, to na ciepłym też by nie paliła zbyt chętnie? Przerywała by? A ja takich objawów nie mam... Jak odpalę to auto chodzi elegancko, na ciepłym pali na dotyk. Ale niech tylko lekko przymrozi i kaplica :)

Jakieś sugestie jeszcze? Sesja mi się na uczelni zbliża i jak mi auto wywinie taki numer to nie będzie ciekawie...

https://forum.opel24.com/topic/26647-kr%C4%99ci-lecz-nie-odpala/#findComment-106112

Nie nie sprawdzałem? Jutro o tym poczytam, sprawdze i dam znać! Dzięki wielkie za wskazówke.

[ Dodano: Czw Sty 28, 2010 07:12 ]

Ta Astra sobie żarty ze mnie robi... Wsiadam dzisiaj, a było z -5 i odpaliła od przekręcenia :beer:

https://forum.opel24.com/topic/26647-kr%C4%99ci-lecz-nie-odpala/#findComment-105984

Gość Mariusz_760301

Dobra rada - zacznij tankować na stacjach na literę S Mniej Ci będzie palić o jakieś 200 km na bak i nie będziesz miał problemów zimą. Możesz jeszcze dodać "Klean-flo smar do diesla" - polepsza smarowanie pompy i ułatwia rozruch w niskich temperaturach.

Ponom ze stacji na B dziękuję - stacja ładna ale paliwo kiepskie.

https://forum.opel24.com/topic/26647-kr%C4%99ci-lecz-nie-odpala/#findComment-105698