Skocz do zawartości

astra 1.7d 1996 ciezko zapala

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Cię kolego. Ja mam kadeta z takim samym silnikiem, Skoro tobie odpali to dobrze,inaczej mówiąc wtryskiwacze zostaw jeszcze w spokoju. Czarna chmura to nie problem, Zawór z tego co zrozumiałem to także u ciebie działa.Jak by było inaczej to za nic byś go nie odpalił. Teraz po kolei!. Rozrusznik masz zrobiony! Sprawdz stan naładowania akumulatora,naładuj go! Jak go naladujesz, przekręć stacyjke do uruchomienia, musisz to wykonać szybko lub z czyjąś pomoca aby sprawdzić napięcie dochodzące do św. żarowych.

Ale powinno być bo także by nie zagadał. Czarna chmura może oznaczać uszkodzenie 1 lub 2

św.Możesz sprawdzić za pomocą amperomierza o zakresie 50A,lub zdejmując listwę łączącą

św.I biorąc kawałek przewodu oczywiście podłączajac do plusa AK.zaś drugim końcen w miejsce gdzie była listew łącząca św.Każda z osobna ma przy dotyku zaiskrzyć. Jeśli nie

zaiskrzy to jest ona uszkodzona. Resztę dopowiem jutro. Pozdrawiam :beer:

https://forum.opel24.com/topic/26653-astra-17d-1996-ciezko-zapala/page/3/#findComment-110077

bezpieczniej będzie sprawdzić świece przy pomocy zwykłej żarówki i dwóch kabli , wystarczy odłączyć listwę zasilania świec , jeden kabel od żarówki podłączyć do świecy a drugi do plusa aku, jeśli się zaświeci to wszystko jest ok :mrgreen:

https://forum.opel24.com/topic/26653-astra-17d-1996-ciezko-zapala/page/3/#findComment-109459

Gość Mariusz_760301

Sterownik świec jest tak skonstruowany, że sam lepiej niż wasza żarówka sprawdzi świece. Jedyna słuszna metoda weryfikacji świec to pomiar rezystancji każdej z nich na zimnym silniku. Można też je zdemontować i podłączyć pod aku żeby zobaczyć jak się żarzą - Uwaga - można się poparzyć samym blaskiem świecy

Dlaczego nie zarówką :D ano dlatego, że wystarczy mała zmiana rezystancji by świeca nadawała się do kosza - żarówka tego nie pokaże a sterownik tak. Z autopsji 0,1 ohm - świeca dobra 0,15 ohm świeca do kosza - jak wam panowie żaróweczka wywróży te 0,05 ohma to jestem pełen podziwu :D

https://forum.opel24.com/topic/26653-astra-17d-1996-ciezko-zapala/page/3/#findComment-109344