Skocz do zawartości

klekotanie po stronie pasażera

Rekomendowane odpowiedzi

Gość endriu595

witam serdecznie w nowym roku:)

mam od nie dawna problem,problem ten jest w postaci lekkiego klekotania od strony pasażera

odgłosy te dochodzą tak jak by z przedniego prawego koła.

dzieje się to po dodaniu gazu kiedy ruszam i w czasie jazdy na wysokich obrotach,odgłosy te znikają kiedy wciskam sprzęgło i kiedy auto jest na biegu jałowym...

Odkryłem ten problem w czasie trasy kiedy się dokładnie przysłuchałem, dźwięk ten można spokojnie zagłuszyć radiem bo nie jest on taki głośny no ale sam fakt ze jest to mnie denerwuje a ja głośnej muzyki nie lubię:)...co to może być??...

https://forum.opel24.com/topic/26660-klekotanie-po-stronie-pasa%C5%BCera/

mnie sie wydaje że to bedzie przegób, też tak miałem, moze masz już wyrobiony i pod obciązeniem hałasuje tak terkocze;-) ( cięzko opisać dzwięk) sprawdz go w ten sposób skreć koła na postoju na maxa, poproś drugą osobę żeby stała przy kole od pasażera i rusz na skręconych kołach niech ta osaoba dokładnie się wsłucha czy rzeczywiście terkocze to koło , jeśli tak to obejrzyj dokładnie czy guma przegubu jest cała nie pęknieta jeśli jest peknieta i hałasuje to na bank przegób do wymiany , miałem tak u siebie , guma mi pękła i syf dostał sie w pregób i mi go rozwalił, objawy miałem takie same ja ty u siebie, tylko że podczas jazdy na skreconych kołach, na wpost nie hałasował, więc jesli rzeczywiście to przegób to masz nieżle dojechany jak hałasuje podczas jazdy na wprost, takie moje zdanie jesli sie myle niech ktoś wrzuci jakis pomysł:mrgreen:

https://forum.opel24.com/topic/26660-klekotanie-po-stronie-pasa%C5%BCera/#findComment-111956

Gość Anonymous

Jeśli to klekotanie przypomina stukot metalu o metal to może być zimmerblock (czy też silentblock) wahacza - gumowa tuleja między dwoma metalowymi elementami. Ja mam to u siebie w astrze f, widać wyraźnie jak się wjedzie na kanał i porówna ze sobą wahacze. Na razie nic z tym nie robię, ale nie wiem jakie mogą być konsekwencje poza hałasem.

https://forum.opel24.com/topic/26660-klekotanie-po-stronie-pasa%C5%BCera/#findComment-111777