Skocz do zawartości

Astra isuzu 1,7 TD grzałka w kolektorze - jak naprawić

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wegorz-pwo

Witam,

Kupiłem opla astrę f TD '95 isuzu. Problem jest następujący:

W kolektorze dolotowym jest zamontowana grzałka (chyba to jest grzałka), ale nie ma ona połączenia. Podobno grzałka jest potrzebna do podgrzania powietrza, tak? Proszę o pomoc gdzie i jak ją podłączyć. jak długo może ona grzać? Czy się nie spali? Jak dużo prądu bierze? ITD. Proszę o bardzo jasną odpowiedź.

Podejrzewam również, że nie jest podgrzewane paliwo w filtrze. Jak to sprawdzić i jak naprawić?

Dziękuję z góry za odpowiedzi.

https://forum.opel24.com/topic/26679-astra-isuzu-17-td-grza%C5%82ka-w-kolektorze-jak-naprawi%C4%87/

Gość Anonymous

Nie masz w kolektorze dolotowym ogrzewacza masz pogrzewacz paliwa zanjdujący sie nad filtrem...jak sprawdzic po wlaczeniu zapłonu i zgasnieiu kontrolki swiec zarowych musisz usłyszec cykniecie oznajmiajace wyłączenie podgrzewacza.

Gość wegorz-pwo

Jest podgrzewacz paliwa - wiem i jest grzałka w kolektorze. Grzałka już podłączona - ciągnie dużo prądu... Kolektor co prawda ciepły od strony grzałki, ale nijaki efekt przy odpalaniu...

Gość Anonymous

to ktos sobie ja zmontowal nie bylo seryjnie grzałki w kolektorze

[ Dodano: Sob Sty 09, 2010 15:27 ]

Ta grzalka ci nic nie daje tylko prad zabiera...

Gość wegorz-pwo

jak to nic? skoro grzeje kolektor to tym samym dostarcza ciepłego powietrza przy rozruchu, a to chyba ważne tak? A co powiecie o podgrzewaczu paliwa?

Ciężko mi pali ten samochód (w zimie), może jakieś wskazówki?

witam zacznij od sprawdzenia świec ,grzałka w kolekto może pomóc ale to dobre razwiązanie w ciągnikach rolniczych gdzie są duże akumul ,

To powiedz jak ta grzalka wyglada moze to jeszcze taki prosty drut z mala spirala....tak ak kolega wyzej pisze sprawdz świece

Pnowie w dolocie przeważnie jest sonda lambda prawda,a co do ciężkiego odpalania sprawdz kolejno:ładowanie czy jest dobre-akumulator,świece żarowe,jak to nie pomoże to rozrósznik bo może już kleić na tulejkach i ma cięzko kręcić,(ja miałem podobny problem ale rozwiązany już)pozdrawiam

w dolocie jest przepływomierz sonda jest z drugiej strony ale to w nowszych modelach tutaj świece akumulator rozrusznik filtr paliwa jak wszystko ok to zapali do -15 i to nie daje żadnej gwarancji bo jeszcze jest kilka powodów że nie odpali pozdrawiam