Skocz do zawartości

TID- problem

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam panowie

FENIX mam pytanie a czuje że masz nosa do tego :wesoly: jestem zielony w "elektronice" tzn. umiem lutować i odróżniać kabelki, kupułem radio Pionierka 2900 mp podłączyłem do Zafirki kupiłem przejściówkę do sterowania radyjkiem z kierownicy i działa problem w tym że zgasły podświetlenia przycisków na kierownicy i nie działa TID z radiem. Mam schematy kostek ale czy mogę w nich pozamieniać kabelki i nie za bardzo wiem jak je wyjąć z kostek. Czy mógłbyś coś podpowiedzieć. Chciałem też wymienić żarówki podświetlenia deski na diodowe czerwone ale nie wiem jakie to są i jak je fachowo nazwać,

Może ktoś z Was jyż się w to bawił i mógłby to opisać

Pozdrowienia Bastek

https://forum.opel24.com/topic/2672-tid-problem/page/2/#findComment-336079

Witam panowie

FENIX mam pytanie a czuje że masz nosa do tego :wesoly: jestem zielony w "elektronice" tzn. umiem lutować i odróżniać kabelki, kupułem radio Pionierka 2900 mp podłączyłem do Zafirki kupiłem przejściówkę do sterowania radyjkiem z kierownicy i działa problem w tym że zgasły podświetlenia przycisków na kierownicy i nie działa TID z radiem. Mam schematy kostek ale czy mogę w nich pozamieniać kabelki i nie za bardzo wiem jak je wyjąć z kostek. Czy mógłbyś coś podpowiedzieć. Chciałem też wymienić żarówki podświetlenia deski na diodowe czerwone ale nie wiem jakie to są i jak je fachowo nazwać,

Może ktoś z Was jyż się w to bawił i mógłby to opisać

Pozdrowienia Bastek

Dokładnie nie wiem jak jest to rozwiązane w Zafirze, ale zazwyczaj radia fabryczne są przystosowane do komunikacji z komputerem TID'em to radyjko pewnie niema takiej możliwości. Ciężko coś więcej powiedzieć bez schematów!! A co do podświetlania to pewnie jeden z przewodów w kostce steruje nim możliwe że wystarczy podać na niego np. 12V które dostajemy po załączeniu radia. Musiał byś zobaczyć na rozpisce kostki który to przewód i do czego jest u Ciebie teraz podpięty, a może w ogóle jest nie podpięty do niczego. Przejściówki zwykle są uniwersalne i nie mają wszystkich funkcji.

W Corsie są żarówki R5 1,2W lub 2 W takie na wcisk, pewnie w Zafirze jest podobnie.

żeby wyjąć kabelek z kostki musisz wcisnąć taką blokadę która sie znajduje przy każdym kabelku takie okienko kwadratowe (otwór) we wtyczce.

https://forum.opel24.com/topic/2672-tid-problem/page/2/#findComment-336041

w zafirce to tez jestem zielony nie mam pojecia jak to tam jest :) A co do tego dzwonienia w lewym kole doszedlem :-) To byla odudowa lozyska taka okrakgla blaszkawysunela sie i dzwonila....Kto by pomyslal :lol:

https://forum.opel24.com/topic/2672-tid-problem/page/2/#findComment-335220