Skocz do zawartości

Żółta kontrolka- usterka układzie emisji spalin?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Jestem tu nowa, proszę o pomoc lub podpowiedź co mam z zrobić. Otóż mam Astrę II Kombi poj. ECOTEK 1,4 16V 90 KM benzyna + LPG. Jestem świeżym kierowcą (Kierowniczką :drunk: ) i nie bardzo znam się na tych technicznych sprawach. Autko mam od listopada 2009 r. Wymieniłam rozrząd, wszystkie płyny, klocki hamulcowe, świece i filtry,ustawiony pobór gazu i benzyny. Wiem że mam słabą sondę lambda (70 %). Po wymianie i ustawieniu wszystkiego było ok. jakieś 1,5 miesiąca, a potem autko przy jeżdzie na benzynie zaczeło się dławić. Pojechałam do mechanika a on mi powiedział że mam kupić taki specyfik do benzyny żeby przeczyścić wtryski, bo najpewniej poprzedni właściciel jeździł tylko na gazie i dlatego tak się dzieje. Zatankowałam 40l benzyny dolałam ten płyn i jeździłam tylko na benzynie .Po przejechaniu 5 km wszystko wróciło do normy. Autko sprawowało się znakomicie. Ale niestety przedwczoraj jak odpaliłam autko i włączyłam klimę to zaleciało mi benzyną z klimy i może po 30 sek. już nie było tego zapachu. Dzisiaj odpaliłam autko i świeci mi się stale żółta kontrolka silnika.Auto stało 4 dni na mrozie a potem przyszła odwilż i znów mróz.

Moje pytanie: czy może być , że mam uwaloną sondę lambda, a może ten specyfik który dolałam do benzyny spowodował że autko "zgłupiało" ? A może coś zawilgotniało albo zamarzło.? Nie wiem czy jechać do mechanika, czy też wyjeździć tą benzynę ze specyfikiem, wlać nową i pojeździć trochę na samej benzynie.

Proszę o poradę, sugestie itp.

https://forum.opel24.com/topic/26753-%C5%BC%C3%B3%C5%82ta-kontrolka-usterka-uk%C5%82adzie-emisji-spalin/

Sugeruję odczytać błędy.

Też o tym myślałam, ale nie mam do tego sprzętu, więc będę musiała jechać do mechanika...

Też o tym myślałam, ale nie mam do tego sprzętu, więc będę musiała jechać do mechanika...

sprzęt nie jest potrzebny, wystarczy postępować w/g instrukcji http://opel24.com/porady/tigra/317-odczyt-bledow.html gniazdo znajdziesz między dźwignią zmiany biegów a dźwignią hamulca ręcznego

Otóż mam Astrę II Kombi poj. ECOTEK 1,4 16V 90 KM

jesli silnik Z14XE mozesz odczytac bledy wciskajac gaz i hamulec do oporu,przekrecic na zaplon(tylko zaplon,bez uruchamiania silnika) i bledy same beda migac,wystarczy liczyc 10=0 1=1 2=2itd. pamietaj ze sa przerwy miedzy bledami,najlepiej nagraj sekwencje migania na telefon i w domku ladnie sobie wyliczysz i podasz tutaj co wyszlo,zobaczymy co da sie zrobic

• 1 miesiąc temu...

Wiem dlaczego zapaliła mi się kontrolka emisji spalin. Po prostu była odwilż a potem nagle przyszedł duży mróz i na sondzie lambda przymarzła prawdopodobnie parafina.

hmmm, pewnie masz racje, głównie chodzi o to że jak jest odwilż i potem naraz przyjdzie niska temperatura, powiedzmy -16 C to tam przy tej lambdzie coś przymarza, być może skrapla się tam gdzieś woda, albo osadza się szadź i przymarza.W każdym bądź razie u mnie tak się dzieje jak jest wilgotno i potem przychodzi mróz- zawsze mi się zapala kontrolka emisji spalin i po jakim czasie sama gaśnie.

Gość Anonymous

Ta kontrolka jest przez niektórych nazywana "kontrolką emisji spalin".

I świecenie nie musi oznaczać, że coś dzieje się z lambdą.

Poczytaj o kontrolce "check engine".