Skocz do zawartości

Żółta kontrolka- usterka układzie emisji spalin?

Rekomendowane odpowiedzi

świecenie nie musi oznaczać, że coś dzieje się z lambdą.

Poczytaj o kontrolce "check engine".

Poczytałam posty na ten temat no i sama nie wiem tyle tego... W każdym bądź razie od około miesiąca mam spokój z " check engine". Tak jak pisałam wcześniej kontrolka sama zgasła po 10 prawidłowych odpaleniach, autko jeździło bez zarzutu, nie miałam żadnego spadku mocy, skakania, duszenia czy dławienia. Byłam u mechanika, który podłączył go do kompa i skasował błąd. Powiedział że nie potrafi go zidentyfikować ale jeżeli "Adaś" zachowywał się normalnie po zapaleniu się tej kontrolki to być może błąd był spowodowany tym że była odwilż a następnie silny mróz a auto mocno było przysypane śniegiem ( stało 4 dni) i jak ten śnieg stopniał to musiała się gdzieś woda skroplić a później przymarznąć...

Nie znam się, więc myślę że potraktował mnie wtedy na odczepnego i wstawił mi bajeczkę, no ale po lekturze jestem trochę mądrzejsza...

Zdaje mi się, że mój " Adaś" jeszcze nie raz mnie zaskoczy 8)

Gość Anonymous

Witam! Jestem nowy i tak samo dopiero od niedawna jezdze samochodem. Mam opla corse 1,2 75km( kupiłem miesiaz temu,niski przebieg w bdb stanie) i w czasie jazdy na 4 biegu włączyła mi sie kontrolka emisji, jakos dziwnie zaczeło sie jechac,na swiatłach mi zgasł ale pozniej juz było dobrze,ale kontrolka dalej sie pałiła.Juz troche tu poczytałem, jakies gaz+hamulec odczyty, ale i tak chyba trzeba do mechanika. Jakie mogą byc koszty naprawy,jakis zawór trzeba wymienic?

• 2 lata później...

Witam jestem posiadaczem Oplca Corsa D 2007 1.4 od pewnego czasu tez mi sie swieci na kontrolka mam nagrany filmik z wcisnietym hamulcem i gazem czy mogby ktos to rozkodowac? http://youtu.be/lKCTeqsFkOQ

Edytowane przez Levolas