Skocz do zawartości

Szarpanie silnika w astrze 1.4 8v 1999r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, mam mianowicie następujący problem.

W tamtym roku w zimę tak koło -5 stopni usłysząłem poraz pierwszy dziwny dzwięk z podmaski ( stukanie z szarmaniem) tak jak by miał mi zaraz silnik wyskoczyć. Im była niższa temp. to bylo to mocniejsze, jak dodawałem lekko gazu to szarpanie zwiększało swoją częstotliwość. Jak chodził na wolnych obrotach to objaw był nie regularny ( odstępy od kolejnych stuknięć, szarpmięć były róźne). Jak silnik pochodził tak ze 2-3 min to stukanie zanikalo i było wszystko ok. Im niższa temp. to trwało to dłużej. Jak zrobiło się ciepło to wszystko zanikło, aż do kolejnej zimy. Teraz mam znowu to samo. Czytałem na internecie troche i wszędzie piszą że to popychacze. Jakieś 3 dni temu wymieniłem popychacze ( wymienili bez rozbierania silnika, za pomoca jakiegoś ściągacza) i jak stukało tak stuka. Na gazie te same objawy. Pewnie jak zrobi się cepło to szarpanie - stukanie zaniknie. Jaka może być tego przyczyna?

P.S. Objawy są raczej tylko po nocy, jak rano odpalam samochód. Czyli stoju koło 10 - 12godz.

Astra I 1.4 ( zwykła)

199r. Benzyna / gaz

olej 5W50 Mobil 1 ( wymieniany 3 dni temu)

Z góry dziekuje za odpowiedzi.

https://forum.opel24.com/topic/26851-szarpanie-silnika-w-astrze-14-8v-1999r/

Gość andrzej_m55

Witam

Kolego szarpanie a pukanie to dwie różne sprawy

Pukać jeszcze mogą panewki ale to mechanik powinien wiedzieć

Szarpanie to mogą być poduszki

Dziwi mnie że mechanicy cię skasowali a ty zostałeś z problemem.No ale widać takie czasy

https://forum.opel24.com/topic/26851-szarpanie-silnika-w-astrze-14-8v-1999r/#findComment-110266

Mechanikiem ie jestem, ale właśnie jak pierwszy raz usłyszałem ten dźwięk ( bo może żle określiłem. Jest to stukanie, pukanie, a nie szarpnie) to pomyślałem zobie o poduszkach. Tylko że poduszki to by chyba cały czas nawalały. Właśnie ciężko jest mi określić ten dźwięk, ale tak jak pisąłem takie stukanie , pukanie. Ale do tego dochodzi takie coś :beer: heeehh jakby silnik był nie do końca przykęcony. Ale jesli to poduszki to czy ten objaw może ustepować po paru min., a jak jest ciepło zanikać? Czy latem też powinno być to słychać?

https://forum.opel24.com/topic/26851-szarpanie-silnika-w-astrze-14-8v-1999r/#findComment-110092