Skocz do zawartości

brak łączności między radiem a wyświetlaczem vectra b

Rekomendowane odpowiedzi

kupiłem do vectry b 97r radio philips car 400 podłączyłem wszystkie kostki i nie działa nic na wyświetlaczu,było tam inne radio i parę kabelków przeciętych ale je połączyłem .co robić??

https://forum.opel24.com/topic/26904-brak-%C5%82%C4%85czno%C5%9Bci-mi%C4%99dzy-radiem-a-wy%C5%9Bwietlaczem-vectra-b/

Zmiana z 8 na 10 i odwrotnie:

Włączasz radio przytrzymując przyciski 4 i 6 przez kilka sek. aż usłyszysz sygnał dźwiękowy.

Napisz też czy na wyświetlaczu masz godzinę , temperaturę, datę.

I czy działa podświetlenie.

dzięki za podpowiedzi ,opiszę mój problem od podstaw;

KUpiłem radio car 400 oczywiście z kodem,wymontowałem stare radio i połączyłem kable w kostkach które były poprzecinane,włożyłem radio car 400 i podłączyłem kostki ale nic sie nie pokazało na wyświetlaczu(wyświetlacz działa data,godzina,temp.)więc wprowadziłem kod na "ŚLEPO" udało się fale radiowe łapie i wszystko gra nadal tylko nic się niepokazuje na wyświetlaczu(oczywiście to co emituje radio ),

PROSZĘ O POMOC I PODPOWIEDZI MOCNO ROZWINIĘTE.

DZIĘKI :urodziny:

masz odpowiedz wyzej

czego nie kumasz ??

masz wcisnac jednoczesnie przyciski 4 i 6 wlaczajac radio

zeby zmienic z 8 na 10 digit

czyli zmiane typu wyswietlacza

jak bylo w innym aucie z innym typem wyswietlacza np omega

to od tego sie zaczyna sprawdzanie

nie mowiac juz o kostkach i kablach w aucie (tam moze ktos cos namieszal)

(("Włączasz radio przytrzymując przyciski 4 i 6 przez kilka sek. aż usłyszysz sygnał dźwiękowy"))

tę operację wykonałem i nic się nie zmieniło tylko data godzina i temp.

co jeszcze można zrobić ,radio oczywiście odbiera. :urodziny::urodziny:

[ Dodano: Nie Sty 17, 2010 12:56 ]

kostki są oryginalne,tylko trzy kabelki były przecięte i je połączyłem zgodnie z kolorami.,co jeszcze można zrobić.

Jeśli po włączeniu radia pokrętłem w twoim aucie na wyświetlaczu pozostaje cały czas data, to może być przecięty kabelek który wychodzi z kostki A z pinu 5 {zerknij na rysunek w tym temacie http://forum.opel24.com/podlaczenie-radia-po-kluczyku-vt41500.htm } jest on odpowiedzialny za przełączanie wyświetlacza.

Może być ucięty też przy wyświetlaczu. (często praktykowane przy zmianie radia na niefirmowe )

Jeśli jest cały to sprawdź czy pojawia się na nim po włączeniu radia +12V.

dzięki kacper sprawdzę wieczorem i napiszę jak poszło,

jeszcze mała sugestia bo niewiem czy jedno z drugim ma coś wspólnego

wciskając 4i6 żeby zmienić digit słychać sygnał dzwiękowy,tylko wyświetlacz nie reaguje,to też może być wina tego kabelka?:D

Jeśli na wyświetlaczu masz cały czas datę to najprawdopodobniej winny jest ten kabelek lub brak napięcia na nim. Ale jeśli data znika po włączeniu radia to jest on ok.