Skocz do zawartości

Astra 3 1.7 CDTI Ale co z kontrolką świec żarowych?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od paru dni jestem właścicielem tego świetnego samochodu ;D Ale mam parę pytań, a jedno z nich wiąże się z kontrolką świec żarowych. Czy takowa istnieje? Bo pomimo -20 stopni nawet na moment się nie zapala przy uruchamianiu silnika. Oczywiście przed odpaleniem wolę odczekać chwilę i dopiero przekręcić stacyjkę (Bez problemu odpala), a jeśli jest to jaki może być powód, że ja nie mam? I przepraszam za off topic ale chciałem się także zapytać czy reflektory są hermetyczne czy też nie? Jak je odkręcić? (Dostał się motyl i chce go jakoś stamtąd wyciągnąć hahaha :() Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi oraz przepraszam za offtopic.

P.S. Czy ma ktoś może objaśnienia wszystkich kontrolek? :wesoly:

https://forum.opel24.com/topic/27166-astra-3-17-cdti-ale-co-z-kontrolk%C4%85-%C5%9Bwiec-%C5%BCarowych/

Ostatnio miałem przyjemność jeździć dwa dni Astra H z tym silnikiem i też wydawało mi sie, że nie ma kontrolki. Ale poprzednia noc -23 stopnie i rano sie zapaliła dosłownie na moment, po czym można bylo palić auto. Na prawym zegarze... nie pamietam czy to licznik czy obrotomierz ??? Gdy temp jest wystarczająca, nie zapala sie i palisz jak benzyniaka. Tak mi sie wydaje. W mojej Astrze G jest podobnie.

pzdr

btw. Astra H dla mnie jest genialnym autem.. pod wrażeniem jestem jak tym sie jeździ, dynamika i spalanie, komfort, wyposażenie - rewelacyjne.. ciągle jestem zauroczony tym wozem ;d

w astrze H 1,9 jest taka kontrolka bo ją widzę codziennie rano i wieczorem.

u mnie zapala się od około -3 stopni, podobnie jak ostrzeżenie o śliskiej nawierzchni do -3st. nie wiem jak jest w 1,3 i 1,7. jeżeli nie ma takiej kontrolki (nie chce mi się w to wierzyć) to warto poczekać kilka sekund aż cała elektronika się uzbroi i wtedy dopiero odpalać.

pozostałe światełka opisane są w książce obsługi która też jest do ściągniecia z sieci - kiedyś się na nią natknąłem w pdf i po polsku :-)

Ja co prawda mam Merivę ale też 1.7 CDTI i nawet mimo -20 C kontrolka świec pojawia się w zasadzie tylko razem z innymi przy teście układów a zaraz potem gaśnie. Auto pali normalnie.

Tak.. z tą kontrolką to jest niezły zgryz.. przez nią niepotrzebnie wymieniałem czujnik temperatury, ale ja miałem jeszcze problem z porannym odpalaniem, czasem musiałem kręcić rozrusznikiem 3 - 4 sekundy żeby odpalił. Ale przy -20 po trzykrotnym przekręceniu zapłonu odpala normalnie. I raz nawet, na ułamek sekundy widziałem jak mignęła ta nieszczęsna kontrolka. Chyba ten model tak po prostu ma.

Gość Anonymous

Witam.Posiadan astre H 1.7DTCI 2005r.Kontrolka swiec zarowych znajduje sie na dole po lewej stronie predkosciomierza.U mnie po wlaczeniu zaplonu swieci sie prze kilka kilkanascie sekund w zaleznosci od temp.przy -21 okolo 10 sekund.Po podgrzniu silnik oddpala bez problemu