Skocz do zawartości

Silnik Z12XE "brzęczenie" przy zwiększaniu obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Od jakiegoś czasu pojawił się w mojej Corsie dziwny odgłos.

Pu uruchomieniiu silnika (na wolnych obrotach) "na luzie" nic nie słychać poza normalnymi odgłosami pracy silnika.

Po zwiększeniu obrotów zczyna się coś jakby brzęczenie/rzężenie.

Dodam, iż moim zdaniem słuszne jest wyeliminowanie układu jezdnego, gdyż bez względu na to czy samochów stoi w miejscu czy się porusza pojawienie się dźwięku wiąże się tylko i wyłącznie z wciskaniem pedłu gazu.

Zacząłem już zaglądać pod maskę i pod samochód. Niczego jednak poluzowanego nie znalazłem.

Może miał ktoś coś podobnego i bym mógł zacząć właśnie w tym miejscu.

Olej jest, kontrolka oleju nie świeci.

https://forum.opel24.com/topic/27179-silnik-z12xe-brz%C4%99czenie-przy-zwi%C4%99kszaniu-obrot%C3%B3w/

Gość zbyszek670

Może to kat pada taki objaw jest ze brzęczy pod samochodem tak po środku.

Może to kat pada taki objaw jest ze brzęczy pod samochodem tak po środku.

Przepraszam ale nie rozumiem ???

Acha wydaje się jakby brzęczało jednak gdzieś z przodu po prawj stronie.

Weź kogoś do pomocy i osłuchaj dobrze auto. Może dźwięk dochodzi z filtra powietrza, tam jest chwyt którym powietrze dostaje się do jego wnętrza. Przed nim jest "rezonator" który może wydawać takie dziwne dźwięki.

witam

ja mialem przypadek ze w takiej corsie drzaly przepustnice w kolektorze dolotowym

sprawdz z boku kolektora od strony skrzyni jest mała bambula taka podcisnieniowa i od niej odchodzi trzpien do kolektora ...sprobuj go przytrzymac lub zablokowac ...ja tak sie dowiedzialem ze juz te przepustnice nie drza...

zycze powodzenia i napisz jak sie cos dowiesz...

witam

ja mialem przypadek ze w takiej corsie drzaly przepustnice w kolektorze dolotowym

sprawdz z boku kolektora od strony skrzyni jest mała bambula taka podcisnieniowa i od niej odchodzi trzpien do kolektora ...sprobuj go przytrzymac lub zablokowac ...ja tak sie dowiedzialem ze juz te przepustnice nie drza...

zycze powodzenia i napisz jak sie cos dowiesz...

Nie jestem pewien czy wiem o co Ci chodzi ale spróbuję "coś" takiego znaleźć.

[ Dodano: Pon Sty 25, 2010 20:41 ]

Pogmerałem na forum i znalazłwm podobny przypadek.

Poszedłem do autka (zimno jak ...) ale co tam ???

Włączyłem silnik i z braku kompana podparłem delikatnie pedał gazu, klapa do góry i słucham.

Obstawiam na rolkę napinacza paska wieloklinowego.

Jutro zakupy i do dzieła.

Zdjęcia zrobię i jak pomoże to pokaz będzie.

Ach nie mogłem nigdzie znaleźć momentu dokręcenia rolki. Ma ktoś jakąś wskazówkę ???

Ewentualnie jakieś wskazówki co do samej "śrubologii" :?:

ja jeszcze bym sprawdzil pompe wody bo one tez lubia sobie poszumiewac. i hałasowac..

nie pamietam srubologi ale chyba trzeba sciagnac lape silnika ale nie jestem pewien??

ja jeszcze bym sprawdzil pompe wody bo one tez lubia sobie poszumiewac. i hałasowac..

nie pamietam srubologi ale chyba trzeba sciagnac lape silnika ale nie jestem pewien??

Tak ale jest to potrzebne przy wymianie samego paska.