Gość Anonymous Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 prosze o rade astra f 96r. 1.7dtl 260tys.km po dłuzszym postoju samochód przy odpalaniu zaczyna trząsc i przy kreceniu rozrusznikiem chwyta na moment i puszcza ,chwyta i puszcza i tak coraz szybciej po 30-40sekundach takiego rozpędzania sie wkoncu odpala przy wielkiej chmurze dymu z tyłu i przez 3-4 sekundy sinik chodzi nie równo...niestety przy takim mrozie kilka dni temu padł mi akumulator , gdy samochód jest ciepły problem znika i przy odpalaniu juz sie nie trzęsie, samochód posiadam 6 lat ,nigdy nie było problemów dlatego w aucie wymieniano tylko olej i rozrząd, filtr paliwa wymieniony około 2 lata temu, świece nigdy nie dotykane,podobnie jak rozrusznik. pozdrawiam Dawid   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/27254-astra-f-dtl-trz%C4%99sie-si%C4%99-przy-odpalaniu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piotrusss1970 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 To na 99,9 % wina świec żarowych.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/27254-astra-f-dtl-trz%C4%99sie-si%C4%99-przy-odpalaniu/#findComment-106410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość barteklodz Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 prądu mało, rozruchacz ma od razu zakręcić wałem a nie się napędzać   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/27254-astra-f-dtl-trz%C4%99sie-si%C4%99-przy-odpalaniu/#findComment-106270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 prądu mało, rozruchacz ma od razu zakręcić wałem a nie się napędzać Moj problem jest ten sam astra F X17DTL rok 1995 co kolega zalozyl temat i juz mi rece opadają u mnie jest tak do -3 stopni auto pali bez zarzutu puzniej zaczynaja sie schodki przy - 10 stopniach to juz tragedia z odpalaniem brzmi to tak ze podgrzewam swiece 3 razy przekrecam kluczyk kreci miodzio spalanie jest wyraznie slychac ze zaczyna lapac ale na 1 tlok i powtorka kolejne rozgrznie swiec i od nowa przewaznie za 3 razem daje sie uruchomic ale smiesznie to wychodzi i jest denerwujace bo niewiadomo czy wogole odpali jak juz chwyta to wszystkie naraz i mozna od razu zgasic samochod i pali od strzalu najgorszy ma rozruch po kilku godz stania nie wiem moze ktos sie spotkal z tym problemem i moze poradzic co jest nie tak teraz to co wymienilem do tej pory -akumlator 2 tyg temu nowka zakupiony -w grodniu nowy caly komplet swiec zarowych NGK bo nie mieli na stanie Beru (myslalem ze to tym i okazalo sie ze stare swiece byly dobre) -w listopadzie kupilem nowki koncowki wtryskiwaczy Boscha -filtr paliwa ma ok pol roku sprawdzalem go zlewajac rope do sloika nie bylo nawet kropli wody -przewody powrotu paliwa zmienione bo min z jednego cieklo -silnik nie bierze oleju nie ma przedmuchow -nakulane 240 000 mam go od 2.5 roku przejechalem ok 50 tys i wczesniejsze zimy palil elegancko a teraz ma problemy przekaznik swiec jest sprawny bo podgrzewa wkoncu nie od niego zalezy temperatura swiec przy wymianie wtryskiwaczy zaowazylem ze prawdopodobnie w srodku wtrysku te podkladki co tam sa mogą sluzyc do regulacji wtrysku jesli ktos wie czy w tych wtryskach sie reguluje cisnienie wtrysku paliwa niech mnie oswieci no i z czego bierze sie ten problem z odpalaniem bo juz nie mam sily do tego auta jesli nie dojde z nim do porozumienia to czeka go nowy wlasciciel [ Dodano: Pon Lut 01, 2010 01:29 ] ehh widze ze nikt nie mial takiego problemu szkoda :drunk:   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/27254-astra-f-dtl-trz%C4%99sie-si%C4%99-przy-odpalaniu/#findComment-106247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pawciom Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Witam. Jestem troche laikiem ale moze pomoge. Niestety nie mam pojecia czy wtryskiwacze sie reguluje(napewno fachowiec bedzie wiedzial i nie powinien duzo wziasc za to). Mozesz zastosowac prosta metode sprawdzenia. Wykrec wszystkie wtryskiwacze i podepnij je do pompy paliwowej ale w taki sposob aby paliwo tryskalo w powietrze. Bedziesz mogl w tedy sprawdzic "na oko" jak dzialaja wtryski. To metoda prosta i niedokladna ale napewno kazdy moze ja przeprowadzic we wlasnym zakresie. Pozostaje jeszcze mozliwosc regulacji pompy wtryskowej. Zbyt pozny wtrysk objawia sie trudnoscia z zapalaniem. Moze potrzebna jest regulacja pompy. To tez mozna zrobic samemu. Czy silnik spala wiecej niz dotychczas? Spadla mu moze moc? Inny dzwiek silnika? Jakis dym z rury? Zajzalem dzis do ksiazki od samochodu. Jest tam przekroj wtryskiwacza i w srodku znajduje sie podkladka regulacyjna. Tak na chlopski rozum wymiary tej podkladki wplywaja na cisnienie otwarcia wtryskiwacza. Tylko nie wydaje mi sie aby dalo sie wyregulowac to cisnienie otwarcia samemu. Czy koncowka we wtryskiwaczu ktora wymieniales ma dokladnie takie same wymiary co stara? Zmierz suwmiarka. Jesli wymiary sa takie same to raczej cisnienie otwarcia powinienes miec dobre.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/27254-astra-f-dtl-trz%C4%99sie-si%C4%99-przy-odpalaniu/#findComment-101353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 przekaznik swiec jest sprawny bo podgrzewa wkoncu nie od niego zalezy temperatura swiec przy wymianie wtryskiwaczy zaowazylem ze prawdopodobnie w srodku wtrysku te podkladki co tam sa mogą sluzyc do regulacji wtrysku jesli ktos wie czy w tych wtryskach sie reguluje cisnienie wtrysku paliwa niech mnie oswieci no i z czego bierze sie ten problem z odpalaniem bo juz nie mam sily do tego auta czy ty samemu wymieniales te koncowki?? bo tak wynika z twojej wypowiedzi. to nie robota dla amatorow musialbys miec fart zeby tak samo od siebie bylo ok.z wtryskiwaczami ustawiemniem pompy i jeszcze kilku innych precyzyjnych rzeczy w dieslu trzeba miec specjalistyczny sprzet nie wystarczy miec dobre checi. to tak samo jak z elementami ukladu kierowniczego np koncowki drozka kier. po wymianie trzeba ustawic zbierznosc(w garazu tego nie zrobisz bo za pol roku nie bedziesz mial pewnie bieznika) radze wybrac sie do jakiego pompiarza on ci je wyregoluje ja placilem 80zl i trwalo to ok 1godz [ Dodano: Sob Lut 13, 2010 18:29 ] kolego pawciom tak jak pisalem w poprzedniej wypowiedzi koszt regulacji to 80 zl a kompletna diagnostyka (reg pompy, katu wtrysku, rozrzadu, wtryskiwaczy, wezyki itp)to ok200zl tak biora w legnicy. jaki jest sens testowania takimi bezsensownymi sposobami.mozna uszkodzic wtryskiwacz albo cos innego.wkoncu przeciez wrtysk odbywa sie w komorze pod cisnieniem! jak pojedziesz na ta w/w regulacje i mechanior pozwoli ci poogladac jak on to robi to zobaczysz ze wkreca on wtryskiwacz do takiego spec. urzadzenia wygladajacego jak słoik a na gurze ma taka pompke i jak pompuje to wrtysk odbywa sie w szczelnym pomieszczeniu pod cisnieniem(jest to odwzorowanie dzialania w silniku) jak jest ok to rozpyla mgielke, aj jak nie to leje ! reguluje on wtedy owymi wspomnianymi podkladkami. to tyle. i jeszcze jedno za kazdym razem jakm wykreca sie wtryskiwacz trzeba zmienic podkladke miedziana ta duza izolacyjna (zeby sie wtrysk nie pocil)   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/27254-astra-f-dtl-trz%C4%99sie-si%C4%99-przy-odpalaniu/#findComment-101143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 kolego pawciom napisałeś że pompe można wyregulować samemu.tak na "czuja"to kiepsko to widze.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/27254-astra-f-dtl-trz%C4%99sie-si%C4%99-przy-odpalaniu/#findComment-100915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pawciom Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Zasadniczo masz racje. Do dokladnego wyregulowania pompy potrzebny jest odpowiedni sprzet. Tylko, ze metoda "na oko" mozna wyregulowac pompe na tyle dobrze, ze silnik pali i dziala elegancko. Sam jezdze tak wyregulowana pompa. Co do wtryskiwaczy a dokladniej do podkladek. Czy jesli kupie w jakimkolwiek sklepie takie podkladki o dokladnie takich samych wymiarach to bedzie dobrze? Czy moze musza to byc jakiej "specjalne" podkladki?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/27254-astra-f-dtl-trz%C4%99sie-si%C4%99-przy-odpalaniu/#findComment-100912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi