Gość SEB28 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 Witam forumowiczów Bardzo prosze o pomoc. Przypuszczam, że może już gdzieś podobny wątek sie pojawił , ale forum juz poprostu zbyt mocno sie rozrosło i liczę na Waszą fachowość i własne doświadczenie. Kupilem na słynnym już allegro opel tech 2 z multiplexerem na coma i ze złączem 16 pin i od razu przejściówkę na 10 pin. Pytania moje brzmią: 1)z jakimi programami zadziała ten interfejs? czy tylko z opel tech 2? Czy są może inne bardziej rozbudowane programy, które z tym fejsem zadziałają? 2)Czy jest możliwość podłączenia przez usb za pomocą przejściówki czy tylko przez com, bo probowalem dzisiaj skonfigurować pod usb i za diabła nie widzi mi fejsu, a jak podłącze pod stacjonarny to niby widzi ? 3)czy ktoś ma jakiś opis jak powinny wyglądać ustawienina w opel tech 2 zanim zacznę próby diagnozy auta ( lub tez do innych programów jeżeli takowe dzialają z tym fejsem)?? 4)Czy tym skanerem przetestuje swój silnik jezeli mam silnik z 95r. 16V 1.6L automatyczna skrzynia ( gniazdo diagnostyczne na 10pin), bo jak odpaliłem opla tech 2 to silniki zaczynały sie od 97 do astry F?? Zakup uczyniłem ponieważ znudziło mnie już jeżdzene od jednego do drugiego mechanika/ elktromechanika, bo z moim asterixem ciagle jest coś nie tak. Po wdepnięciu gazu na maxa na biegu jalowym chwilowo sie przydusza (nie zawsze) i po puszczeniu nogi z gazu strzela w wydech. W samochodzie jest instalacja LPG, z ktorą też są ostatnio problemy ( obecnie auto nie chodzi na gazie). Pokażdym programowaniu ustawienni LPG po zrobieniu kilkudziesięci km i ponownymodpaleniu auta po przełączeniu na LPG auto tak jak by nie dostawało paliwa. Po kolejnej wizycie u gazownika ta sama sytuacja wyjechałem było ok zrobilem kilkadziesiąt km zgasiłem auto znowu na LPG tak jak by nie dostawal paliwa. Kupiłem program, bo w okolicy nie ma mądrego mechanika/elektromechanika, który mógłby odczytać błędy lub też zobaczyć czy parametry są w normie a mój mechanik twierdzi że to może być wszystko i nic i dlatego chce najpierw zeby podpiąć pod kompa, bo może być bzdura, a nie chce mi pół auta wymieniać. Mam nadzieję że nie zostanę objechany, że temat juz był albo mam poszukać w google . Prosze Was o szybką odpowiedź.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/27276-opel-tech-2-prosz%C4%99-o-pomoc-dla-astry-16-16v-eco-tec-95r/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość driftking91 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 1)z jakimi programami zadziała ten interfejs? czy tylko z opel tech 2? Czy są może inne bardziej rozbudowane programy, które z tym fejsem zadziałają? Opel Tech na pewno bo sam uzywam tylko sam sobie robilem nie kupowalem ale opel tech 2 smiga. Kazda opcja jaka dostepna jest w programie bez problemu ddziala 2)Czy jest możliwość podłączenia przez usb za pomocą przejściówki czy tylko przez com, bo probowalem dzisiaj skonfigurować pod usb i za diabła nie widzi mi fejsu, a jak podłącze pod stacjonarny to niby widzi ? Kupując chińskie podrobki pod USB masz mała szanse ze zadziala. Jesli juz zadziała to nie wszystkie opcje bedziesz mial dostepne. Port USB jest portem rownoleglym a COM szeregowym. Chinole pod USB roznie sie zachowuja. 3)czy ktoś ma jakiś opis jak powinny wyglądać ustawienina w opel tech 2 zanim zacznę próby diagnozy auta ( lub tez do innych programów jeżeli takowe dzialają z tym fejsem)?? Nic trudnego, w opel tech 2 nie musisz ustawiac. Jesli masz z multiplexerem to podlaczasz i mozesz zczytac bledy. Gdybys nie mial multiplexera, to musial byc przekladac kabelki z pina na pin. 4)Czy tym skanerem przetestuje swój silnik jezeli mam silnik z 95r. 16V 1.6L automatyczna skrzynia ( gniazdo diagnostyczne na 10pin), bo jak odpaliłem opla tech 2 to silniki zaczynały sie od 97 do astry F?? Sprobowac mozesz , nie zaszkodzi ale jesli w opel techu nie ma twojego rocznika no to przykro mi. W astrze F mozesz zczytac bledy metodą na "druta" czy jakos tak, liczac ilosc mrugnięc kontrolek. Mozesz poszukac Inna wersje opel techa , bo ja mialem dwie. Wizualnie zero roznicy, ale bylo kilka modeli wiece, kilka opcji diagnozy wiecej, nie jestem pewien czy starsze roczniki tez. Zakup uczyniłem ponieważ znudziło mnie już jeżdzene od jednego do drugiego mechanika/ elktromechanika, bo z moim asterixem ciagle jest coś nie tak. Po wdepnięciu gazu na maxa na biegu jalowym chwilowo sie przydusza (nie zawsze) i po puszczeniu nogi z gazu strzela w wydech. Wymieniałes świece? Kable ? Miałem ten sam problem, wymiana swiec i kabelkow mnie pomogla.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/27276-opel-tech-2-prosz%C4%99-o-pomoc-dla-astry-16-16v-eco-tec-95r/#findComment-105894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi