Skocz do zawartości

olej zalewa cylinder, silnik nierównomiernie pracuję,

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam nie lada problem. Autko ASTRA II 1.6 2000r 140tyś.

Pół roku temu rozleciał się czujnik ciśnienia bezwzględnego autem szarpało, dławił się i gasł.

Gdy go wymieniłem okazało się że silnik nie pracuje najlepiej (nierównomiernie).

Okazało się że jedna świeca jest zalana oleję, wymieniłem komplet-nic nie pomogło, po pewnym czasie świeca znowu zalana a auto spalało 12litrów na setkę. Pojechałem do mechanika..stwierdził uszczelka pod głowicą i planowanie głowicy-zapłaciłem majątek (mieszkam na Islandji-ceny usług są kolosalne). Po odebraniu auta dalej pracowało nierównomiernie ale spalanie się uspokoiło-około 8-9litrów. Od tamtego czasu auto bierze bardzo dużo oleju około 1litr na 1000-1500km ta świeca dalej zalewa się olejem silnik pracuje coraz gorzej-czasami jakby na 3cylindrach i od miesiąca obserwuje ponownie spalanie około 12litrów.

Nie wiem co robić, co jest przyczyną. Mechanicy są tutaj bardzo nierzetelni. Proszę o poradę co może być przyczyną...pojade do Islandzkiego mechanikamoże do opla(tamten to był polak) ale muszę wiedzieć na czym stoję bo mnie tutaj wycyckają.

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/27316-olej-zalewa-cylinder-silnik-nier%C3%B3wnomiernie-pracuj%C4%99/

Kompresja była zmierzona, na każdym cylindrze wyszła identyczna - 17.

Nie wiem co ta liczba oznacza, ale ten mechanik robił to ze mną widziałem to na urządzeniu i mówił że to jest idealna wartość.

Czytałem na forum podobne tematy - o wypadaniu zaworów itp.. ale mnie nie pojawiają się żadne błędy. Kontrolka zaświecała się owszem ale przed pierwszą naprawą (wymiana czujnika ciśnienia bezwzględnego)

Kompresja była zmierzona, na każdym cylindrze wyszła identyczna - 17.

Nie podałeś symbolu silnika (dopisz to w profilu).

Jeśli z16se, to powinno być ok.13 atm.

Jeśli z16xe, to ok.15 atm.

Zgadza się było 15.. Było mierzone to pół roku wstecz i dokładnie nie pamiętam napewno była identyczna na wszystkich cylindrach.

Ciśnienie jest ok, uszczelka pod głowicą wymieniona, głowica splanowana..żadnego mieszania oleju z płynem chłodniczym nie ma, nie ma żadnych wycieków a mimo to 1litr oleju na 1000km idzie, wlałem swego czasu coś ala MOTODOKTOR - tutaj na Islaandji ma to jakąś kosmiczną nazwe i wydaj mi się że bierze oleju trochę mniej ale jeśli tak to nieznacznie.

Zalewa świece a ponadto bezustannie czyszczę przepustnice - również zawalona olejem...

Co do kopcenia to jest ono prawie niezauważalne...jak ostro przygazuje na zimnym silniku to wtedy widać biały,siwy dym..rzeczywiście chyba więcej niż powinno go być.

Skłaniam się ku tym uszczelniaczom na zaworach bo gdzieś ten olej musi się przedostawać. Czy możecie napisać jaki jest w Polsce orientacyjny koszt wymiany uszczelniaczy (załóżmy że kompletu). Chodzi o rząd wielkośći 500-1000-2000???

Gość sledzik1102

Zalewa świece a ponadto bezustannie czyszczę przepustnice - również zawalona olejem...

czyli wywala ci olej przez odme i masz zafajdaną przepustnice co w konsekwencji prowadzi do dostania się oleju do komory spalania i stąd masz olej na świecach,

jaki utrzymujesz stan oleju?? na bagnecie powinno być między MIN a MAX, może masz za dużo oleju i niepotrzebnie dolewasz.

Masz spadek kompresji na cylindrze, co skutkuje przedostawaniem się ciśnienia z cylindra do skrzyni korbowej i dlatego wywala olej przez odmę do przepustnicy.

Zmierz jeszcze raz kompresję, bo tamten pomiar można o kant rozbić.

Oleju mam ciągle za mało. Dolewam średnio co 1tyś km około 1litra ale zawsze gdy spadnie poniżej min. Nigdy nie przekracza poziomu max.

Co jeszcze może być przyczyną przedostawania się oleju tą drogą?

Czy może odma jest zapchana, niedrożna?? Jak to sprawdzić? gdzie ona jest?