Gość Anonymous Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Witam mam mianowicie taki problem w moja tigra jakiś czas temu zaczął przerywać i przy dodawaniu gazu nie ma mocy prawie co jakiś czas się odwiesza to ale zaraz wraca na nowe gdy nacisnę pedał gazu lekko wszystko idzie ok ale gdy wcisnę bardziej już się to dzieje. Wymieniłem kable, świece nawet czujnik położenia walu rozrządu. Pojechałem do kolegi, podłączyłem kompa i wyskoczyło ze jest to zawór recyrkulacji spali ale jak patrzyłem to jest drogi a ja już wpakowałem trochę kasy. Nie chce znów wywalić kasy jeśli się okaże że to nie to. Czy jest jakiś inny sposób sprawdzenia tego Jeśli tak to jaki??? Poprawiłem literówkę/ andrzej_m55   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/27446-%C5%BCywotno%C5%9B%C4%87-zaworu-egr/page/2/#findComment-98962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piotr_jg Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Witam, podzielę się moimi spostrzeżeniami n.t. egr-u. Po zakupie auta na benzynie było ok ale zrobiłem nim ok 1000km po czym zagazowałem. Przed zagazowaniem pojawiał mi się check o wypadaniu zapłonu. Dolałem czerwonego STP i problem znikł. Po zagazowaniu zaczął mi się palić check i kod błąd egr. Na dodatek olej znikał w ilościach 2L/1000km. Efekt był taki, że mechanik wymienił pierścienie(olejowe zapieczone były maksymalnie), uszczelniacze zaworów(były twarde,że nie dało się ich ścisnąć) i kilka uszczelek. Olej był też w kolektorze ssącym. Po całej operacji zapalił mi się w pierwszym dniu check i w drugim zgasł - coś około 300km później(nie sprawdzałem kodu ale prawdopodobnie egr). I tu ciekawostka, od tego czasu zrobiłem 1000km i check nie zapalił się ani razu. Czy puszcznie oleju może powodować, że sonda lambda wyłapuje nieprawidłowy skład spalin, wysyła sygnał o otwarciu egr ale olej ciągle wali z kolektora ssącego i odczyt jest taki, że egr nie działa? Dodam, że mam zaślepiony egr, czyściłem go ale po przejechaniu paru km znów mi się pojawiał check. Po zapaleniu się checka po remoncie kupiłem zestaw do montażu emulatora egr (koszt 4zł z płytką drukowaną) ale na razie się nic nie dzieje więc leży w szufladzie.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/27446-%C5%BCywotno%C5%9B%C4%87-zaworu-egr/page/2/#findComment-374736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi