Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pewien problem / mankament. Otóż po włożeni kluczyka do stacyjki i ustawieniu w pozycji II, gdzie normalnie zapalają się wszelkie wskaźniki na desce rozdzielczej, żaden ze wskaźników nie zapala się. Normalnie zawsze zapalało się kilka wskaźników jak lampka od oleju , czy ładowanie akumulatora, czy jak auto stało na zaciągniętym ręcznym kontrolka od ręcznego. Teraz nic się nie zapala. Nawet pstryknięcie "długimi" światłami gdzie normalnie powinna się zapalić niebieska/błękitna diodka też nic. Jedyny wskaźnik jaki działa to kierunkowskazy/ awaryjne .

Mało tego po przejechaniu około 200-400 metrów zapala się czerwona kontrolka akumulatora - podajże to ładowanie ? i tak się świeci cały czas podczas jazdy.

Dodam że dzisiaj rano przed moim pierwszym wyjazdem wskaźniki zapalały się. Po postawieniu auta na jakieś 30 minut i przyjściu do niego przekręcając kluczyk w pozycje II żaden ze wskaźników się nie zapalił.

Po przekręceniu kluczyka w pozycje III i zapaleniu auta też żaden ze wskaźników nie chce się palić, prócz wcześniej wypomnianych wskaźników od kierunkowskazów.

Sprawa dotyczy Opla Astry z 92 roku.

drverde, za kontrolki na desce odpowiada jedna główna żarówka w nich zamontowana ,ma ona trochę większe napięcie i jeśli ona zdechnie lub z nią coś się dzieje to reszta głupieje .Sprawdź bezpiecznik bo może też być także gdzieś się któryś uwalił a może być tak żę alternator ci pada i nie wyrabia z przetworzeniem prądu,Podjedz do jakiegoś elektryka neich sprawdzi miernikiem altka jeśli będzie oki to szukaj zegaró nowych.

Jednak sprawa jest taka. Działają wskaźniki kierunkowskazów, i świateł długich. Nie palą się reszta kontrolek , plus zauważyłem że nie podnosi się nawet miarka paliwa. Po chwili zapala się kontrolka z akumulatorem.

Dodam że podświetlenie tablic, czy liczników działa, lecz nie działają właśnie kontrolki plus owy wskaźnik paliwa jak i chyba temperatury silnika.

Nie dawno wymieniałem pasek od alternatora, plus koło z obudową. Może być tak że pasek źle naciągnął się ? W sumie mechanik-elektryk mówił bym za około miesiąc czasu zajechał do niego i on sprawdzi czy wszytko się ładnie naszło .

ps. Gdzie szukać bezpieczników ?

drverde, zależy jaki masz silniczek ,wiekszość bedzie po lewej stronie kierownicy ,taka plastikowa płytka ,reszta moze być pod maska.

1.4 benzyna .

Ok jak będę miał chwile wolnego czasu zajrzę do auta. Mam nadzieję że to tylko bezpiecznik jakiś się spalił i nic więcej.

[ Dodano: Sob Lut 06, 2010 12:59 ]

1.4 benzyna . Ok jak będę miał chwile wolnego czasu zajrzę do auta. Mam nadzieję że to tylko bezpiecznik jakiś się spalił i nic więcej.