Skocz do zawartości

wysokie obroty ASTRA 1.6 benzyna 1992 r

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pyothrinho

Witam serdecznie wszystkich!

Jestem początkujący i mam problem.

Niedawno kupiłem sobie OPLA ASTRA,1.6,benzyna,1992 r.

Po ruszeniu z miejsca i wrzuceniu biegu na dwójkę wzrastają obroty przy wciśnięciu sprzęgła (do ok 2000 obr).Tak samo się dzieje,gdy zatrzymuję się i wciskam sprzęgło z hamulcem.

Po kilku sekundach obroty spadają i jest ok. Przy zmianie biegów na wyższy(3 na 4,4 na 5)

wszystko jest w normie,obroty spadają po wciśnięciu sprzęgła,aczkolwiek spadek obrotów jest o sekundę opóźniony.

Dodam również,że wcześniej przy zmianie biegów po wciśnięciu sprzęgła obroty rosły zawsze i nie spadały,aż w końcu samochód miał tak wysokie obroty,że już nie szło jechać i oddałem do naprawy.

Został wymieniony wtrysk,silniczek krokowy był dobry.

Obecnie da się jeździć,ale drażni mnie wzrost obrotów po zmianie biegów z jedynki na dwójkę.

Nie dzieje się tak,jak dość mocno wcisnę gaz na danym biegu.Wtedy przy zmianie biegu

obroty spadają (z opóźnieniem).

Proszę o pomoc w ustaleniu co jest przyczyną.Chciałbym usunąć mocno drażniącą mnie

usterkę.Z góry dziękuję.

https://forum.opel24.com/topic/27607-wysokie-obroty-astra-16-benzyna-1992-r/

Gość Anonymous

Dokładnie takie same objawy są w silnikach z disami.

Elektronika modułu podaje sterownikowi błędne sygnały, a ten głupieje przyspieszając i opóźniając kąt wyprzedzenia zapłonu.

Stąd samoistne wysokie i niskie obroty.

Napisz o efektach.

https://forum.opel24.com/topic/27607-wysokie-obroty-astra-16-benzyna-1992-r/#findComment-103053

Gość pyothrinho

Jeśli chodzi o niskie obroty to u mnie raczej tego nie ma.I odpala zawsze za pierwszym razem.

Tylko te rosnące obroty przy wciśnięciu sprzęgła po ruszeniu...

Najczęściej wtedy,kiedy jadę np.na 2 i jadę zbyt wolno (na granicy zgaśnięcia silnika)a później wcisnę sprzęgło z hamulcem by się zatrzymać (w korku)lub wcisnę sprzęgło,by wybić bieg.

Bo gdy jadę na 2 i mocno depnę a później wcisnę sprzęgło,obroty spadną tak,jak powinny..

Z przyspieszaniem masz rację,jeśli po wciśnięciu sprzęgła pojawiają się wysokie obroty,to przez moment po wbiciu biegu przyspiesza sam.

Dokładnie tyle,ile trzeba by było czasu po zatrzymaniu się,aby się uspokoił.

Jak uda się zmienić ten moduł,poinformuję o efektach.

https://forum.opel24.com/topic/27607-wysokie-obroty-astra-16-benzyna-1992-r/#findComment-103049