Gość Anonymous Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Witam! Po wymianie oleju i uruchomieniu silnika kontrolka oleju nie gaśnie. Pali się do ok 2000 obrotów, powyżej gaśnie, przy spadku obrotów znów się zapala. Oczywiście wcześniej żadnych problemów, ale jest druga strona medalu dlatego w opcji szukaj nie znalazłem rozwiązania - autko miało stłuczkę, dostały też chłodnice klimy i wody, naprawione, jeździ. Przy wymianie oleju okazało się, że osłona termiczna kolektora jest lekko dogięta (skutek stłuczki) i problem z wykręceniem filtra oleju. Po zdjęciu osłony ukazało się lekkie pęknięcie obudowy filtra przy mocowaniu do bloku silnika (wkręcany jest?), ale zero wycieku oleju w tym miejscu i jak już wspominałem po naprawie blacharskiej i mech zrobiłem ok. 500km i zero problemu z olejem, kontrolką itp. Jaka może być przyczyna? Coś w związku z uszkodzeniem obudowy filtra, może jej skrzywienie, złe ułożenie filtra, a może coś nie związanego z tym? Czujnik oleju, pompa? Z góry dziękuję za sugestie i pomoc   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/27657-%C5%9Bwieci-kontrolka-oleju-po-wymianie-oleju/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 problem z wykręceniem filtra oleju. Po zdjęciu osłony ukazało się lekkie pęknięcie obudowy filtra przy mocowaniu do bloku silnika (wkręcany jest?),To wymieniłeś ten filtr , czy nie? Zmieniłem treść, bo przeoczyłem to co powyżej.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/27657-%C5%9Bwieci-kontrolka-oleju-po-wymianie-oleju/#findComment-102536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Mam taki plan zmierzyć ciśnienie, ale jak interpretować wyniki takiego pomiaru? Co jeśli za niskie ciśnienie, a co jeśli w normie? Ja jestem laikiem w tych sprawach, a nie chcę żeby mechanik poszedł w jakieś koszty i cuda kombinował na skutek złej interpretacji przyczyn.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/27657-%C5%9Bwieci-kontrolka-oleju-po-wymianie-oleju/#findComment-102534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Zmierz ciśnienie, bo mogła ucierpieć pompa.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/27657-%C5%9Bwieci-kontrolka-oleju-po-wymianie-oleju/#findComment-102524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Filtr wymieniony, olej też, trzeba było zdjąć osłonę kolektora. Operacja profesjonalna, w dobrym warsztacie, a wynik jak powyżej. Też biorę pod uwagę pompę, ale dlaczego objawiło się to dopiero po wymianie oleju? Auto po stłuczce odpalało normalnie, kontrolka oleju ok, zrobiłem kilkaset km. [ Dodano: Sob Lut 13, 2010 11:33 ] Asia dziś trafiła w końcu w ręce mechanika, pompa, pompa, pierwsze co wszyscy mówią...a ja mu zasugerowałem takie działania najpierw: Wg książki jak naprawiać Asię już sam pomiar ciśnienia jest dość skomplikowany. Przede wszystkim auto ma być (silnik) rozgrzany, przejechane ok 5 km, żeby rozrzedzić, ogrzać olej i dopiero wtedy pomiar jest miarodajny. Trudno to zrobić w moim przypadku, bo można zatrzeć silnik. Rzeczona mądra książka wymianę pompy stawia na ostatnim miejscu, a najpierw określa typowe niesprawności ukł. smarowanie i jak je leczyć. W przypadku jak opisałem (gaśnie z opóźnieniem i za niskie ciśnienie po pomiarze) tak sugeruje: -za niski poziom oleju -przewód czujnika ma zwarcie do masy, -oczyścić filtr siatkowy w misce oleju, -wymontować i oczyścić zawór przelewowy, -uszkodzone łożyska(rozebrać silnik), -czujnik wymienić, -pompę wymienić. Możliwości jak widać sporo [ Dodano: Czw Lut 18, 2010 20:47 ] Dla chętnych i ku przestrodze! Okazało się, że podczas wymiany filtra oleju, siłując się z nakrętką, fachowiec naruszył ustawienie obudowy filtra, która przykręcona jest do bloku silnika. Są w niej kanaliki, które powinny pasować idealnie do kanalików w bloku i po przestawieniu/obróceniu w osi zablokowały się i stad brak smarowania. Przy okazji ukruszył kołnierz obudowy. na razie jest stara, wystarczyło ponownie ustawić i dokręcić bez wymiany filtra i uszczerbku w stanie oleju, ale w niedalekiej przyszłości trzeba będzie wymienić. Jak widać zacząć trzeba od prostych wyjaśnień i sposobów rozwiązania problemu, a dopiero w drodze ich eliminacji skończyć na grubszych sprawach typu wymiana pompy (jak sugerował rzeczony sprawca szkody Mam nadzieję, że komuś się przyda.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/27657-%C5%9Bwieci-kontrolka-oleju-po-wymianie-oleju/#findComment-102502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi