Skocz do zawartości

Świeci kontrolka oleju po wymianie oleju

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam!

Po wymianie oleju i uruchomieniu silnika kontrolka oleju nie gaśnie.

Pali się do ok 2000 obrotów, powyżej gaśnie, przy spadku obrotów znów się zapala.

Oczywiście wcześniej żadnych problemów, ale jest druga strona medalu dlatego w opcji szukaj nie znalazłem rozwiązania - autko miało stłuczkę, dostały też chłodnice klimy i wody, naprawione, jeździ.

Przy wymianie oleju okazało się, że osłona termiczna kolektora jest lekko dogięta (skutek stłuczki) i problem z wykręceniem filtra oleju. Po zdjęciu osłony ukazało się lekkie pęknięcie obudowy filtra przy mocowaniu do bloku silnika (wkręcany jest?), ale zero wycieku oleju w tym miejscu i jak już wspominałem po naprawie blacharskiej i mech zrobiłem ok. 500km i zero problemu z olejem, kontrolką itp.

Jaka może być przyczyna? Coś w związku z uszkodzeniem obudowy filtra, może jej skrzywienie, złe ułożenie filtra, a może coś nie związanego z tym? Czujnik oleju, pompa?

Z góry dziękuję za sugestie i pomoc :wesoly:

Gość Anonymous

problem z wykręceniem filtra oleju. Po zdjęciu osłony ukazało się lekkie pęknięcie obudowy filtra przy mocowaniu do bloku silnika (wkręcany jest?),

To wymieniłeś ten filtr , czy nie?

Zmieniłem treść, bo przeoczyłem to co powyżej.

Gość Anonymous

Mam taki plan zmierzyć ciśnienie, ale jak interpretować wyniki takiego pomiaru? Co jeśli za niskie ciśnienie, a co jeśli w normie?

Ja jestem laikiem w tych sprawach, a nie chcę żeby mechanik poszedł w jakieś koszty i cuda kombinował na skutek złej interpretacji przyczyn.

Gość Anonymous

Filtr wymieniony, olej też, trzeba było zdjąć osłonę kolektora. Operacja profesjonalna, w dobrym warsztacie, a wynik jak powyżej.

Też biorę pod uwagę pompę, ale dlaczego objawiło się to dopiero po wymianie oleju? Auto po stłuczce odpalało normalnie, kontrolka oleju ok, zrobiłem kilkaset km.

[ Dodano: Sob Lut 13, 2010 11:33 ]

Asia dziś trafiła w końcu w ręce mechanika, pompa, pompa, pierwsze co wszyscy mówią...a ja mu zasugerowałem takie działania najpierw:

Wg książki jak naprawiać Asię już sam pomiar ciśnienia jest dość skomplikowany. Przede wszystkim auto ma być (silnik) rozgrzany, przejechane ok 5 km, żeby rozrzedzić, ogrzać olej i dopiero wtedy pomiar jest miarodajny. Trudno to zrobić w moim przypadku, bo można zatrzeć silnik.

Rzeczona mądra książka wymianę pompy stawia na ostatnim miejscu, a najpierw określa typowe niesprawności ukł. smarowanie i jak je leczyć. W przypadku jak opisałem (gaśnie z opóźnieniem i za niskie ciśnienie po pomiarze) tak sugeruje:

-za niski poziom oleju :beer:

-przewód czujnika ma zwarcie do masy,

-oczyścić filtr siatkowy w misce oleju,

-wymontować i oczyścić zawór przelewowy,

-uszkodzone łożyska(rozebrać silnik),

-czujnik wymienić,

-pompę wymienić.

Możliwości jak widać sporo :beer:

[ Dodano: Czw Lut 18, 2010 20:47 ]

Dla chętnych i ku przestrodze! :beer:

Okazało się, że podczas wymiany filtra oleju, siłując się z nakrętką, fachowiec naruszył ustawienie obudowy filtra, która przykręcona jest do bloku silnika. Są w niej kanaliki, które powinny pasować idealnie do kanalików w bloku i po przestawieniu/obróceniu w osi zablokowały się i stad brak smarowania. Przy okazji ukruszył kołnierz obudowy. na razie jest stara, wystarczyło ponownie ustawić i dokręcić bez wymiany filtra i uszczerbku w stanie oleju, ale w niedalekiej przyszłości trzeba będzie wymienić.

Jak widać zacząć trzeba od prostych wyjaśnień i sposobów rozwiązania problemu, a dopiero w drodze ich eliminacji skończyć na grubszych sprawach typu wymiana pompy (jak sugerował rzeczony sprawca szkody :wesoly:

Mam nadzieję, że komuś się przyda.