Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

witam...wczoraj wymontowalem alternator kupilem samochod ktory stal jakis rok nie uzywany i ladowania nie bylo...sprawdzilem wzbudzenie itp wszystko ok to dawaj wyjme go i zrobie mowie :wesoly:

no i tak....20 minut alternator na stole...nowka sztuka kobieta zalozyla zaraz przed tym jak samochod zostal odstawiony nieuzyty...

otwieram 1wsze co robie patrze na szczotki a one totalnie skonczone zdziwilem sie i mysle nowy przeciez i nie jezdzony...popsikalem wd40 jedna szczotka wyskoczyla strasznie byly zasniedziale itp pozniej pomeczylem sie i 2ga udalo mi sie wyjac...diody regulator wszystko ok...

nastepnie wyczyscilem co trzeba szczotki ladnie wypolerowalem tak samo z komutatorem...

po zlozeniu nastepnego dnia zalozylem spowrotem do auta...podlaczam odpalam wszystko smiga napiecie 14.4 na aku a byl totalnie dobity i mial jakies 11.8

za jakies 30 sekund jak juz zlapalem za kolo zeby zakladac i szykowac sie do lotu zobaczylem ze cos sie zadymilo z bezpiecznikow otwieram patrze 80A bezpiecznik spalony ale samochod dalej chodzil na alternatorze...za jakies 20 sekund silnik zdechl...bezpiecznik wymienilem odpalam chodzi jednak juz bez ladowania znaczy ladowanie bylo jednak slabe..bo chodzil z 15 minut na swiatlach wszystko co moglem wlaczylem i bylo 13 volt...

pozniej zazcelo pokazywac ponizej 12...i skakalo na na koniec poprostu przestalo ladowac...jednak nie sprawdzilem na wyjsci z alternatora i wyjelem go poprostu i mysle pewnie wd wyplynelo i sie szczotki slizgaja czy cos...no i jeszcze raz rozebralem szczotki fakt deka jakby mokre osuszylem zapodalem z tym ze one sa na kwadrat starte papierem..

no i zakladam i dalej jest kiszka : ( tym razem odkrecilem przewod z altka napiecie wychodzace z altka to jakies okolo 11volt...

co moze byc nie tak ? i czemu sie bezpiecznik sfajczyl i czemu nagle przestalo ? moze to te szczotki ? prosze o szybka odpowiedz...

do diod czy regulatora nie bede mial dostepu w uk bylem na szrocie maja kupe alternatorow za 10funtow wiec bardzo bardzo tanio z tym ze nie mieli do tego modelu...

dziekuje

Przenoszę do odpowiedniego działu.

Patrz gdzie zamieszczasz posty.

Poprawiłem"regulamin 3,1"/ andrzej_m55

https://forum.opel24.com/topic/27770-problem-z-alternatorem/

Gość Anonymous

coz to sie znajdzie na szrotexie i zapoda podmianke...dziwne ze tak padl tyle juz ich naprawilem w zyciu z tym ze w polsce siedzac mam caly potrzebny do tego sprzet ...bo sie ojciec tym zajmowal...tutaj mam tylko miernik haha

kontrolka nie dzialala od ladowania jak auto kupilem a jak altek zdjelem i zapodalem to teraz jak krece kontrolka mruga sobie jednak po odpaleniu gasnie a ladowania nie ma lol :drunk:

samochod tez zlom ;D nigdy wiecej vauxhalla czy tam opla itp :wesoly: sprzedam i tylko z chryslerem zostane ???

https://forum.opel24.com/topic/27770-problem-z-alternatorem/#findComment-101382

Gość Anonymous

..dziwne ze tak padl tyle juz ich naprawilem w zyciu z tym ze w polsce siedzac mam caly potrzebny do tego sprzet ...bo sie ojciec tym zajmowal...tutaj mam tylko miernik haha

Mnie do naprawienia alternatora miernik w zupełności wystarcza.

https://forum.opel24.com/topic/27770-problem-z-alternatorem/#findComment-101381

Gość Anonymous

no wystarczy tylko ze jak wlozysz go do samochodu bez sprawdzenia mozesz sie rozczarowac i na pusto napracowac :wesoly: czego ja nie lubie jak jest -5 na dworze i snieg pada lol ..dlatego zaluje ze nie mialem jak sprawdzic porzadnie ...musiala mi faza strzelic jak tak ...diod nie sprawdzalem

https://forum.opel24.com/topic/27770-problem-z-alternatorem/#findComment-101379

Gość Anonymous

haha ??? lol wiadomo w ktorym z tym ze za 1wszym sprawdzilem za 2gim juz nie bo uznalem ze nie ma sensu ...no nic moze ktos sie jeszcze odezwie :wesoly: ktos kto na miedz go zechce hah

https://forum.opel24.com/topic/27770-problem-z-alternatorem/#findComment-101375