Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pawelx1988

Witam serdecznie,

chciałbym prosić o pomoc w pewnej kwesti. Otóż mam sporo urządzeń które wymagają gniazdo zapalniczki. Nie chciałbym się bawić w różnego rodzaju rozdzielacze, bo to szkoda moich nerwów na tę plątanine kabli. Jednak chciałbym zrobić coś takiego:

1. Kupić na allegro panel sterowania LED, który rozdzieli mi napięcie na 4 różne kanały.

http://allegro.pl/item912591317_panel_sterowania_led_4_kanalowy_hit_tuning.html

Czyli, panel podłączam pod kabelki zapalniczki + i - (od tyłu - demontując tunel itd.) - wtedy pod panel z czteroma wyjściami podłączam kable np. z cb radia, podświetlenia led podłogi, podświetlenia led schowka. Sprawa zakończona.

Druga rzecz to taka, czy bezpiecznik wytrzyma i instalacja? Gdyż mogę również podłączyć panel pod zasilanie radia samochodowego na tej samej zasadzie + i -.

Który wariant jest Waszym zdaniem lepszy i dlaczego? Bardzo proszę o odpowiedzi.

Pozdrawiam gorąco

https://forum.opel24.com/topic/27814-instalacja-kilku-urz%C4%85dze%C5%84-pod-zapalniczk%C4%99-przez-panel/

Gość Anonymous

Policz najpierw sume amperaży wszystkich urządzeń, które chcesz z tego zasilić.

Masz tylko 0,5A.

Bez problemu można obciążyć gniazdo zapalniczki lub radio.

• 2 tygodnie później...

a nie chcialbys se dodatkowych gniazd 12V pozakladac w potrzebynch miejscach

ja na przyklad dla lodoweczki dalem se osobno jedno do bagaznika

w podlokietnik (ktory zaadoptowalem z VB) - ci co maja to wiedza jak wyglada - wstawilem kolejne do ladowania telefonu w czasie jazdy np.

oryginalne dalej wolne - jak chce se navi podalczyc czy cos takiego

ostatnio naszlo mnie jeszcze zeby w schowku dac jeszcze jedno - do podlaczenia przenosnego TV/DVD

bez kombinowania wkladasz gdzie potrzebujesz i kiedy potrzebujesz a prad jest tak jak w normalnym gniazdku

grubsze kable tylko dac i juz