Skocz do zawartości

Auto nie odpala po nocy .

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam , pozdrawiam wszystkich . Mam Astre G 2.0 DTI , która nieodpala po nocy . Napisze jak ją odpalam : Najpierw przy zaworze EGR ściągam plastikową obudowe . Wciskam coś (nie wiem jak to nazwać). Zaobserwowałem , że wysuwa się tłoczek . Wtedy auto pali nawet jak jest -20 stopni. Gdy odpali wszystko działa . Od czasu do czasu pojawia się kontrolka serwisu (samochód z kluczem) . Kiedy pojechałem do elektryka podłączono auto pod kompa , a wtedy wyskoczyły 2 błędy : błąd zaworu EGR i błąd obiegu temperatury otoczenia. Po wizycie u mechanika został przeczyszczony zawór EGR, nie świeci się narazie kontrolka , lecz auto po nocy nie odpaliło. Mam pytanko , jak sprawdzić czy działa EGR i czy jest sterowany za pomocą elektryki czy ciśnienia. Wymienić muszę termostat chłodzenia silnika , czy może być to powiązane z tym problemem . Z góry dzięki za pomoc . :wesoly:

https://forum.opel24.com/topic/27827-auto-nie-odpala-po-nocy/

Witam , pozdrawiam wszystkich . Mam Astre G 2.0 DTI , która nieodpala po nocy . Napisze jak ją odpalam : Najpierw przy zaworze EGR ściągam plastikową obudowe . Wciskam coś (nie wiem jak to nazwać). Zaobserwowałem , że wysuwa się tłoczek . Wtedy auto pali nawet jak jest -20 stopni. Gdy odpali wszystko działa . Od czasu do czasu pojawia się kontrolka serwisu (samochód z kluczem) . Kiedy pojechałem do elektryka podłączono auto pod kompa , a wtedy wyskoczyły 2 błędy : błąd zaworu EGR i błąd obiegu temperatury otoczenia. Po wizycie u mechanika został przeczyszczony zawór EGR, nie świeci się narazie kontrolka , lecz auto po nocy nie odpaliło. Mam pytanko , jak sprawdzić czy działa EGR i czy jest sterowany za pomocą elektryki czy ciśnienia. Wymienić muszę termostat chłodzenia silnika , czy może być to powiązane z tym problemem . Z góry dzięki za pomoc . :D

Eeee widzę że szukajka jest Ci obca. Najpierw szukaj potem pytać...mnie zawsze tak piszą he he :)

Generalnie musisz przeczyścić zawór EGR...jak masz mechaniczny (to taki czarny grzybek z rurką). Tyle w temacie EGR. Elektrycznego nie ma sensu raczej czyścić. Jak źle odpala po nocy to pewnie Ci się zapowietrza!!!.

Zrób tak.: Postaw go na noc nosem w dół, jak odpali lepiej tzn. zapowietrza Ci się na bank.(ale nie kombinuj z EGR wcześniej). Możesz też po nocy (jak Ci nie odpali) kręcąc poluzować przewody wtryskowe...jak będzie leciało paliwko to oznacza że jest wsio ok z pompą i zapowietrzaniem.

EGR to wydatek 360 zł(mechaniczny) lub 1500 elektryczny( odchodzą od niego przewody elektryczne.

Termostatu bym się raczej nie czepiał , a już bardziej pada czujnik temperatury lub uszkodzony jest przewód.

Pozdro

https://forum.opel24.com/topic/27827-auto-nie-odpala-po-nocy/#findComment-100469