Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość digger21

Witam!

Od pewnego czasu mam rozterkę, mianowicie:

Gdy samochód odpalę ( wiemy jaka pogoda ( mróz ) ), i chwilę pojeżdżę to wspomaganie działa jak należy. Jednak jeżeli dłużej pośmigam po mieście to czuje lekki opór ( przy manewrowaniu jedną ręką ) nie jest to duży opór, ale już go odczuwam. Przy tym słyszę przy skrętach jakieś piszczenie, ale to i w lato miałem po kilkugodzinnej jeździe po mieście. Czy to może być wina płynu, który od x wieków nie był wymieniany, czy pompa? Jakie są objawy uszkodzenia pompy i czy na warsztacie mi sprawdzą pompę, aby ją wykluczyć?

Pozdrawiam!

https://forum.opel24.com/topic/28011-ci%C4%99%C5%BCej-si%C4%99-kr%C4%99ci-kierownica-ni%C5%BC-zwykle/

Płyn możesz wymienić ale nie wiem czy coś pomoże

Czasami objawy słabszego wspomagania po nagrzaniu mogą objawiać padającą pompę

przy czym jeśli wspominasz o pisku - może pasek jest lichy ślizga się i z tego powodu tak się dzieje. Musisz to już sam obadać.

Obstawiam że pompa pada, w firmowych autach wymieniliśmy już dwie w sumie. Objawy były podobne, szarpanie przy skręcaniu kołami, i piszczenie pompy - paski były naciągnięte.

Gość digger21

Płyn możesz wymienić ale nie wiem czy coś pomoże

Czasami objawy słabszego wspomagania po nagrzaniu mogą objawiać padającą pompę

przy czym jeśli wspominasz o pisku - może pasek jest lichy ślizga się i z tego powodu tak się dzieje. Musisz to już sam obadać.

Czy taki pasek się wymienia? Jak sprawdzić czy pompa jest sprawna? ( Wyjąć jeden wąż ) i kręcić kierownicą?

witam ja mam coś innego ale też z wspomaganiem przy skręceniu do końca kołami do oporu mi się pasek odzywa pasek jest do końca naciągnięty dalej się nie da pasek nowy co może być ? ;/

digger21, jeśli wyciągną się czy zużył to się takowy wymienia.

Pompy tak nie sprawdzisz.

kapusta, naciągnięty, pytanie czy jest wł. naciągnięty ?

może np za długi został założony?

Gość digger21

Dziś zauważyłem, że ciężej mi się kręci tylko w prawą stronę. Wiem, że w lewym kole mam do wymiany łożysko i poduszkę od amorka. To może być przyczyna?

Gość digger21

Na szczęście łożysko od amorka nie jest drogie i poduszka. Bo wydaję mi się, że pompa jest raczej ok... A jak jeszcze myślicie co może być? Czy diagnostyka zawieszenia pomoże mi w czymś?