Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Panowie mam problem i nie wiem o co chodzi zapala mi się kontrolka o nazwie "Elektroniczne sterowanie chłodzenia silnika" ( żółta chłodnia z gwiazdką w środku). kontrolka zapala sie jak narazie w trasie jak dojdzie do temp. ok 90 i pali się cały czas, nie wiem co to będzie jak zrobi się ciepło. poziom jest taki sam jak był zalany. co zauważyłem nie wiem dlaczego ale mam dwa wentylatory jeden przed chłodnicą drugi za i teraz jak stałem na postoju i silnik miał temp.90 (chciałem zobaczyć czy się włącza wiatrak ten za chłodnica no i akurat zapaliła sie ww kontrolka i wiatrak się włączył ale ten przed chłodnicą a ten za nie, i chłodził do temp. 80 i cały czas działał jakiś czas to trwało ale działał cały czas wyłączył auto bo już ni chciałem siedzieć. wcześniej jak zmieniałem płyn i grzałem go do temp. 90 żeby zadziałał wiatrak to wtedy włączył się ten za chłodnica, kontrolka sie nie paliła i ten przed się nie włączył dodaje że klimy nie mam. silnik mam 2.0 DTL czy ktoś spotkał się z takim problemem ??

[ Dodano: Nie Lut 21, 2010 17:08 ]

dodam jeszcze że byłem na komputerze i nic nie wykazało czujnik temp silnika wymieniałem na nowy i dalej jest jak przed wymianą

Prawdopodobnie jest tak że jak kontrolka nie świeci to błędu nie ma i nie zostaje on zapamiętany dotyczy to tylko ukł chłodzenia i kontrolki z wiatrakiem (i moich spostrzeżeń). Więc jeśli to możliwe to spróbuj odczytać błąd po tym jak kontrolka się zapali. :)

Gość Anonymous

a dlaczego są tam dwa wentylatory i działają tak jakoś dziwnie raz jeden raz drug. domyślam sie ze ten przed chłodnicą tłoczy zimne powietrze a ten za wyciąga no ale jak dochodzi do temp. powyżej 90 to powinny chyba działać dwa a nie jeden

[ Dodano: Wto Lut 23, 2010 18:43 ]

odczytałem błędy przy zapalonej kontrolce i są to :

kod

2: Temperatura chłodziwa silnika, częstotliwość poza zakresem

21: Ciśnienie, obwód silnika dmuchawy. wadliwe działanie

11: Obwód silnika dmuchawy ssącej. Wadliwe działanie

13: Silnik dmuchawy ssącej Otwarty obwód

mechanik nie ma pojecia co to może być wiec proszę o pomoc