Skocz do zawartości

Kod błędu 71540. Może ktoś wie o co chodzi?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Pawel1924

Witam, metodą wciśniętego gazu i hamulca moja astra pokazuje błąd 71540, czy mogł by ktoś napisać co on oznacza?

Pali się kontrolka chłodnicy i silnika, samochód jeździ prawidłowo, po odpaleniu załącza się wiatrak od klimy i cały czas kręci.

https://forum.opel24.com/topic/28086-kod-b%C5%82%C4%99du-71540-mo%C5%BCe-kto%C5%9B-wie-o-co-chodzi/

P1540

-? Ciśnienie systemu klimatyzacji, niewłaściwy sygnał

-? Sygnał ciśnienia systemu klimatyzacji, za silne wejście

-? Sygnał ciśnienia systemu klimatyzacji, za słabe wejście

-? Ciśnienie systemu klimatyzacji, niewłaściwy sygnał

Niektórzy tak maja że przed wybłyskaniem błędu kontrolka mruga 7 albo 8 razy.

[ Dodano: Pon Lut 22, 2010 16:49 ]

co do błędu to nie mam pojęcia może czynnik odleciał?

Gość Pawel1924

Witam, dzięki za odpowiedź.

Teraz byłem się przejechać i już wentylatory nie włączyły się i kontrolki się nie zapaliły a po sprawdzeniu kodów błędów pojawił się nowy kod.

8 10 1 10 5

Z tego co znalazłem to jest to :

0105 Nieprawidłowy sygnał z czujnika ciśnienia MAP

- co to bliżej oznacza? i co zrobić z tym?

Sprawdziłeś dla złego silnika

P0105

-? Za mocne wejście obwodu sensora ciśnienia ładowania

-? Za słabe wejście obwodu sensora ciśnienia ładowania

-? Obwód sensora ciśnienia ładowania Zakres/Działanie

ten jest prawidłowy, co oznacza :lol: nie wiem

Pali się kontrolka chłodnicy i silnika, samochód jeździ prawidłowo, po odpaleniu załącza się wiatrak od klimy i cały czas kręci.

Miałem coś takiego jak urwałem kabelek masy do czujnika temp. silnika. Zrób doświadczenie kabelek do minusa akumulatora i do czujnika, a druga osoba niech zapali silnik. Stojąc z przodu silnika przed termostatem mieści się On. Sprawdziłbym moduł sterowania chłodzenia czy nie ma zimnych lutów częsta przyczyna wariowania układu chłodzenia. Kolega w benzyniaku miał przegnite przewody do modułu sterowania chłodzenia (umiejscowienie jest trochę niefortunne) wymienił kable o tej samej grubości najlepiej (jeżeli stwierdzisz to, to kupić całą wtyczkę od Anglika i tylko lutowanie. Wtyczkę łatwo się rozmontowywuje po uprzednim odkręceniu zderzaka parę śrubek. Pozdro.

Gość Pawel1924

Witam, wymieniłem czujnik klimatyzacji i już jest ok.

Jest jeszcze problem, bo po włączeniu zapłonu kontrolka od poduszek pali się i za chwilę gaśnie ale po chwili widać że kontrolka od wentylatorów miga raz i wtedy się zapala znowu kontrolka poduszek.

Poduszki zapewne nie ma i podejrzewam że kontrolka poduszek jest zmostkowana z kontrolką wentylatorów, bo po mignięciu kontrolki wentylatorów zapala się kontrolka od poduszki, ale znowu kontrolka od poduszek gaśnie zaraz po przekręceniu zapłonu...

ma ktoś pomysł co teraz zrobić żeby ona się nie zapalała?

Dodam że przed wypadkiem było wszystko ok tzn nie paliła się ta kontrolka tylko gasła po paru sek od włączenia zapłonu.

Metodą gazu i hamulca nie ma już żadnych błędów.

Dodam że przed wypadkiem było wszystko ok tzn nie paliła się ta kontrolka tylko gasła po paru sek od włączenia zapłonu.

:mrgreen:

może napisz gdzie dostałeś

Gość Pawel1924

Witam, więc zderzenie czołowe, ja jechałem jakieś 20-30kmh a sprawca ok. 40kmh

Wystrzeliły zabezpieczenia pasów (takie żółte plastiki)

A poduszki nie. Dlatego podejrzewam że ich nie ma.

A teraz mam pytanie, gdzie znajdował się czujnik pasów i poduszek?

Może muszę kupić i podłączyć znowu ten czujnik i dopiero kasować błędy???

Dziwne że kontrolka na chwilę po włączeniu zapłonu gaśnie na 2 sec i znowu się zapala, a znów gdyby była zmostkowana z kontrolką od chłodnicy to gasła by po odpaleniu auta ale nie gaśnie

miales wypadek wiec komp ma crash data

jest miedzy fotelami w wiekszosci opli

najpierw go podlacz pod kompa do diagnostyki

sprawdz czy masz poduszki wykrecic i sprawdzic czy sa czy tylko zaslepki

az sie dziwie ze podczas naprawy powypadkowej tego nie zrobiles/zleciles

Dziwne że kontrolka na chwilę po włączeniu zapłonu gaśnie na 2 sec i znowu się zapala

nic w tym dziwnego

jest blad/usterka i sie bedzie zapalac