Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość michael75

Witam. Dziś mam kolejny problem. Uruchomiłem samochód i zaczęło coś buczeć, więc szybko go zgasiłem, jednak na desce paliła się kontrolka ładowania. Zrzuciłem pasek klinowy, uruchomiłem ponownie auto, buczenia już nie było ale tez po zgaszeniu silnika kontrolka się zaświeciła i nie gasła wcale. Domyślam się że to alternator ale co konkretnie w nim siadło? proszę o pomoc

https://forum.opel24.com/topic/28222-kontrolka-%C5%82adowania-%C5%9Bwieci-si%C4%99-po-zgaszeniu-silnika/

Gość michael75

Jak włączę zapłon to świeci się wszystko oprócz ładowania a jak zgaszę zapłon to świeci się tylko ładowanie. Idę go wykręcić w takim razie

Wtam podłacze sie do tematu z pytaniem czy gdy nie ładuje alternator i pali sie kontrolka w czasie pracy silnika to nie dziala wspomaganie kierownicy? czy tez usterka silniku od wspomagania powoduje że zapala sie kontrolka od ladowania ? Zdażylo mi sie to dwa razy w ciagu tygodnia i samo ustąpiło po kilkudziesięciu sekundach

Ale jak nie ma ładowania, to wspomaganie czerpie prąd (ok.80A) z akumulatora, który szybko się rozładowuje i wspomaganie siada.

nie jestem pewny czy sie nie mylisz bo o tym żeby akumulator padl w tak krótkim czasie nie ma mowy wydaje mi sie że jest jakieś zabezpieczenie w sterowniku które uniemożliwia działanie wspomagania gdy nie laduje alternator.Bo pozwolilo by to na dotarcie w takiej sytuacji do jakiegos serwisu moze nie w komfortowych warunkach podróży ale zawsze to jest jakas możliwość

Moim zdaniem padł alternator

też tak sądzę że to wina alternatora chcialem tylko dowiedzieć sie czy z tym wspomaganiem jest tak jak podejrzewam ale dzięki za sugestie

Pozdrawiam wszystkich

ja miałem tak ze kontrolka ładowania świeciła podczas jazdy i po zgaszeniu samochodu(ładowanie spadło do 12v). odgłosy tez wydawał (taki hmm"szum")

sam jedynie potrafiłem przetoczyć wałek i osadzić nowe łożysko

a alternator naprawiał mechanik kory wymienił diodę

• 2 miesiące temu...
Gość Anonymous

Witam. Od wczoraj mam mały problem. Podczas jazdy zapaliła sie kontrolka ładowania i cały czas świeci, wiec sprawdziłem miernikiem czy faktycznie nie ma ładowania. Okazało sie że ładuje. 14,5V bez świateł 14,3V z światłami. Zauważyłem że przy zwiekszaniu obrotów kontrolka świeci mocniej a napięcie ładowania jest praktycznie bez zmian. Pozdrawiam.