Skocz do zawartości

Problem z odpaleniem

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam wszystkich!!! Dopiszę się do tego postu.

Posiadam model Opel Astra 1,7 TD z silnikiem Opla z 96 r.

Od kiedy temperatura na zewnątrz spadła do wartości ujemnych zaczęły się problemy z odpalaniem, na początek wymieniłem świece, oddałem do sprawdzenia rozrusznik, potem sprawdzili wtryski, ciśnienie na tłokach. ładowanie na alternatorze, rozebrali i złożyli pompę paliwa,wymieniłem akumulator, w końcu wymontowali immobilizer... i nic. Przy dodatnich temperaturach pali od "strzała" , temperatura

spadnie do -4 i zaczynają się problemy. Po przekręceniu kluczyka świece nagrzewają się,dla pewności nagrzewam je drugi raz przekręcam kluczyk rozrusznik zaczyna kręcić i choć wiem że jak po trzecim obrocie nie zapali powinienem przestać to choćbym tak próbował 10 razy odpalić to rozładuję akumulator ale nie odpalę, jedyne wyjście to potrzymać na rozruchu przez ok.8 sekund, i tak zapalę

ale dopiero za trzecim razem. Dźwięk ciężko będzie opisać ale spróbuje, rozrusznik zaczyna kręcić, kręci coraz szybciej potem dźwięk jest taki jakby nie odpalał na wszystkich tłokach jednocześnie ale jeden od drugiego i dopiero następuje zapłon, po takim odpaleniu akumulator mam do ładowania.A dodam jeszcze że filtry wszystkie czyli powietrza,paliwa i oleju wymieniam zawsze przed zimą.Proszę o podpowiedzi co jeszcze może być przyczyną, mechaników starałem się wybierać takich którzy mają dobrą opinię w okolicy,ale wyraźnie brakuje już pomysłów.Pozdrawiam!!!

https://forum.opel24.com/topic/28283-problem-z-odpaleniem/page/2/#findComment-94721

Gość Anonymous

W przyszły poniedziałek mam być u mechanika to poproszę o sprawdzenie i tego,z góry dzięki za pomoc i oczywiście jeśli komuś przychodzi coś jeszcze do głowy to będę wdzięczny za pomoc,pozdrawiam!!!

https://forum.opel24.com/topic/28283-problem-z-odpaleniem/page/2/#findComment-94651

Jeśli kontrolka od świec się pali to nie znaczy że świece grzeją, sprawdź czy masz napięcie na świecach. Nie wiem czy w 1.7 to działa ale spróbuj przed odpaleniem zdjąć wtyczkę z czujnika temperatury wówczas świece będą grzały dłużej i zobaczysz jak wtedy odpali (jedna wada, zapisze ci się błąd czujnika temperatury)

https://forum.opel24.com/topic/28283-problem-z-odpaleniem/page/2/#findComment-94621