Skocz do zawartości

Zły olej? Astra H

Rekomendowane odpowiedzi

Gość popencjusz

Witam. Ostatnio w warsztacie koleś zalał mi inny olej niż ten który miałem poprzednio. Wcześniej jeździłem na Castrol Edge Syntetyk ( nie pamiętam jaki numer ale wiem żę w złotej butelce). Ostatnio przez nasze wzajemne niezrozumienie się, koleś zalał mi pół syntetyk (zielona butelka). Mam DPF a po kilku dniach pojawiły się problemy z brakiem mocy na niskich obrotach. Czy to ma jakiś związek???

Poprawiłem tytuł'regulamin 3,1"/ andrzej_m55

https://forum.opel24.com/topic/28399-z%C5%82y-olej-astra-h/

Gość popencjusz

Masz rację, czytałem troszkę na temat DPF. Okazuje się żę zabijałem powoli swój filtr :) .

Auto stoi u mechanika i pewnie okażę się że filtr zapchany. Ale co mnie dziwi, w moim mieście jest gościu który zajmuje się wyłącznie olejami silnikowymi. Dobierał olej wg katalogu Castrol. Dziś wszedłem na stronę Castrol i okazało się że do mojego modelu auta nie ma różnicy czy auto z DPF czy nie. Dopiero w wyszukiwarce wychodzi że do DPf-ów inny olej o niskiej zawartości sadzy. Chyba mogę mieć tylko pretęsję do siebie. :(

Jednakże złości mnie fakt!

Auto naszpikowane elektroniką powinno ograniczać do minimum ingerencję użytkownika. Tym czasem im młodsze auto, tym bardziej delikatne i wymagające większej wiedzy przez użytkownika.

W każdym bądź razie napewno poinformuję o przczynach i skutkach tego zaniedbania.

Ale nie łamcie się użytkownicy OPLA! Inne marki też tak mają :)

[ Dodano: Pon Mar 08, 2010 11:12 ]

Właśnie wracam od gościa który zajmuje się olejami i twierdzi żę zwykły full syntetyk castrol edge 0W-30 jest odpowiedni dla silnika z takim filtrem. Powiedział że jak się uprę to mi zaleje ten z niższą zawartością sadzy tylko że jest on dwukrotnie droższy i zapłacę za olej ponad 400 zł. Pokazywał mi, że oba spełniają tą samą normę 504-507(nie wiem czy dobrze napisałem symbole).

https://forum.opel24.com/topic/28399-z%C5%82y-olej-astra-h/#findComment-94758

Gość popencjusz

Olej wymieniony. Ale przyczyna leżała po stronie padającego EGR (długa i ciężka droga do celu). Nie ma co czyścić takich elementów. To nie zawsze daje efekty.

https://forum.opel24.com/topic/28399-z%C5%82y-olej-astra-h/#findComment-94095