Skocz do zawartości

Wentylator sam sie włączył przy zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio grzebiąc cos przy wycieraczkach i zbiorniczku płynu spryskiwaczy w pewnym momencie samoczynnie załączyły sie wentylatory (chyba obydwa od klimy i chłodnicy).

Czy to normalne zachowanie, moze uruchomila sie jakads procedura testowa, nie mam pojecia??

silnik był zimny nie odpalany po nocy, jedynie co to ze stał do słoońca z otwartą maską ( moze pól godziny)

Zdziwilo mnie to zachowanie - wentylatory pochodziły ok 1 min, moze troche dłuzej, po czym sie wyłączyły ( kluczyk nie był przekrecony)

Czy to normalne zachowanie, czy spowodowane jakims czynnikiem zewnetrznym ( moze rozlalo mi sie pare kropel płynu koło zbiorniczka???)

https://forum.opel24.com/topic/2869-wentylator-sam-sie-w%C5%82%C4%85czy%C5%82-przy-zimnym-silniku/

Bo te silniki mają tam w tym nadkolu pod zderzakiem sterownik i jeżeli polałeś płynem to widocznie nastąpił krótkie zwarcie :niie: wentylatory są cały czas pod napięciem i mogą się włączyć w każdej chwili :niie: niezależnie czy kluczyk jest w stacyjce czy go niema :lol:

A mi w mojej asterce nie włącza się wentylator tzn dzisiaj się nie załączył, temperatura była już grubo ponad 90 i cisza .... bezpieczniki niewiem chyba sprawdziłem i jest oki, gdzie szukać usterki, albo inaczej... co to może być... będę szukał po kolei.

Dzięki z góry.

mroowa, wyjmij tą wtyczkę od wentylatora i ją po prostu zmostkuj drutem jak będzie chodził to walnięty czujnik :twisted: lub po prostu nie otwiera ci termostat . W astrze G cały sterownik temperatury znajduje się pod zderzakiem w nadkolu , po stronie zbiorniczka z cieczą hł. Nie wiem jak u ciebie ale domyslam sie ze masz czujnik na chłodnicy wkręcony :-) ale mogę się mylić :scratch: zresztą sam zobaczysz czujnik i wtyka do niego ta którą masz z mostkować :)

Niewiem jak to jest, ale... może wskazówka temperatury jest trzaśnięta :twisted: Wzrasta temperatura do pierwszej kreski powyżej 90 stopni, a nawet do czerwonego pola. A przy hamowaniu (ludzie na przejściu) spadało, teraz utrzymuje się powyżej 90 ale... wentylator się nie załącza. Termostat ile może kosztować ?

Otwierając maskę też nie widać, nie czuć żeby było coś gorzej, ciepło :-)

Termostat jak nie otwiera to przewód prowadzący do chłodnicy od niego jest zimny :-) oczywiście wtedy jak temperatura pokazuje około 90%jeżeli nie to wtedy wymieniasz czujnik albo tak jak pisalem wentylator, bo inaczej tego nie sprawdzisz tylko musisz wyjąć wtykę i zmostkować innej opcji niema, bo wymieniając termostat może nic nie dać i po co koszty :twisted:

Oki... czyli na wtyczce zmostkować... ale... szczegóły kluczyk przekręcać ? czy co ? :twisted: powiedzcie szczegóły wszystkie. :-)