Skocz do zawartości

problem z astrą, szarpie na benzynie:(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, może ktoś będzie znał odpowiedz na moje pytanko. A mianowicie posiadam Astrę G 99" 1.8 16V 116KM. Ostatnio coś szwankowało, szarpało i paliła się kontrolka Check. Po podłączeniu do komputera wykazywał błąd położenia czujnika wałka rozrządu i sondy lambda. Wstawiłam mojego opelka na warsztat i zostały wymienione obydwa czujniki, przy okazji sprzęgło (bo się ślizgało) oraz manszeta. Samochód jeździ lepiej na benzynie (na gazie bez zarzutu) ALE.... Po odpaleniu, jeszcze jak jest zimny silnik dziwnie się zachowuje przez jakieś 400 m... Poszarpuje, zachowuje się jak by nie miał siły za bardzo jechać (ale już nie pali się kontrolka), do tego coś jakby strzela w zawieszeniu (mimo tego ze zawieszenie było robione). Po przejechaniu tych 400 m uspokaja się i dalej już jedzie bez zarzutu ( na benzynie oczywiście). Podkreślam że już później jak przełączy się na LPG chodzi całkowicie bez zarzutu. Co to może być?? Czy może coś z tłumikiem?? Bardzo proszę o jakieś wskazówki:) Dziękuje Jakby jakieś informacje były jeszcze potrzebne to chętnie powiem:)

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/28791-problem-z-astr%C4%85-szarpie-na-benzynie/

Gość robertnet

no tak, tak czytałam wypowiedzi z tych linków które podałeś.... ale nie ma tam nic o strzelaniu... które towarzyszy szarpaniu. Jest to dziwny dźwięk który wydobywa się spod samochodu:/ i ustaje po jakiś 3-5 "strzeleniach" i jak już samochód przejedzie te kilkaset metrów... Właśnie zadziwiające to jest że tylko z początku po odpaleniu astry ona tak się zachowuje, później jest już w miarę ok na benzynie ( oprócz tego ze obroty trochę falują i czasami gdy hamuje wyłącza się). Ale w porównaniu do tego jakie numery odwalał mi wcześniej to to pikuś???

https://forum.opel24.com/topic/28791-problem-z-astr%C4%85-szarpie-na-benzynie/#findComment-92105