Skocz do zawartości

Astra II 1.7 DT - problem z pompą(ciśnienie?)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Cześć, wiem, że takich tematów jest mnóstwo, ale.

Zaczęło się jakoś w czerwcu, czy lipcu 2009. Jechałem sobie kulturalnie i nagle samochód zgasł i już nie odpalił. Ze względu na okres wakacyjny samochód stał dość długo na podwórku. W końcu go naprawili mówiąc, że coś z immobiliserem i chyba użyli też słowa "pompa"(przepraszam, jestem debilem samochodowym i nie pamiętam).

W każdym razie wydawalo mi się, że samochód działa. Ale przypadkiem wykryłem usterkę, która jest bardzo denerwująca. Otóż(od razu zaznaczam, że świece są ok):

- teraz zimą muszę podgrzać świece czasem 4, 5 razy, żeby załapał, a i tak mu ciężko idzie odpalanie.

- gdy przejedzie się kilka kilometrów(min. około 5) i wyłączy się silnik na pewien czas(silnik jeszcze ciepły, ale już nie gorący), to potem nie można go odpalić. Trzeba dać mu odpocząć około godziny, żeby silnik ostygł i zapaliła się kontrolka grzania świec po załączeniu zapłonu. Pewnego dnia kupiłem super mocny akumulator i omijam ten problem tak, że mogę sobie pozwolić na 5-7 sekundowe kręcenie rozrusznikiem(tak, wiem, że mogę tym rozwalić rozrusznik).

Kilku ludzi mi powiedziało, że prawdopodobnie pompa daje złe ciśnienie. Ale nikt nie jest w stanie tego nawet sprawdzić nie mówiąc o naprawie. Najbliższy punkt z tego, co się dowiedziałem mieści się w Sochaczewie(ja jestem z Łodzi) i trza szykować przynajmniej 2000 zł.

No cóż prawda jest taka, że nie mam 2000 zł, więc tu pytanie do speców - czy można gdzieś dobrze to sprawdzić w Łodzi albo okolicach? Jeśli to faktycznie ciśnienie to, czy nie da się tego taniej zrobić?

Na komputerze byłem jakiś czas temu i nie wykazal żadnych błędów.

https://forum.opel24.com/topic/28829-astra-ii-17-dt-problem-z-pomp%C4%85ci%C5%9Bnienie/

Gość Anonymous

Silnik 1.9DT? W astrach nie ma takich silników.

Może chodzi o silnik 2.0 DT albo 1.9 CDTI.

Przepraszam, przyzwyczajenie z poprzedniego.

Oczywiście chodzi o silnik 1.7.

Dokładnie(numer silnika z karty pojazdu): X17DTL14352082

https://forum.opel24.com/topic/28829-astra-ii-17-dt-problem-z-pomp%C4%85ci%C5%9Bnienie/#findComment-89779