Skocz do zawartości

Silnik 1.6 8v mniejszy przebieg - wieksza moc?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Posiadam w moim aucie silnik 1.6 8v (290tyś). Silnik pracuje bez żadnych zarzutów, ladnie chodzi i również można wyprzedzac bez większego kłopotu. Interesuje mnie czy również silnik 1.6 8v z mniejszym przebiegiem (np 80-120tyś.) byłby nieco mocniejszy, szybszy?

Proszę o odpowiedz.

https://forum.opel24.com/topic/29034-silnik-16-8v-mniejszy-przebieg-wieksza-moc/

wg mnie jesli kupisz taki sam silnik o tej samej pojemności i mocy czyli idento to co masz teraz. to ja sadze ze mocy ci nie przybędzie

oba silniki jesli będą w dobrym stanie technicznym nieżalenie od przebiegu powinny osiągać moc zblizona lub taka jaka podaje producent

taki jest moje zadnie

ja mam opla astre taki jak w opisie profilu ma swoje lata. w ubiegłym roku na hamowni wynik był 72km. oryginalnie jest 75km(niestety nie znam przebiegu astry bo jakis cymbal zmienil w nim cały licznik zanim mi sprzedał ale min200tys ma na 100%)

pyzatym możesz kupic silnik z przebiegiem np 50tys km a okaże sie ze jest w takim stanie ze brakuje mu załóżmy 30%mocy co ma oryginalnie:D

wszytko zależy w jakim stanie jest silnik

jeśli coś napisałem nie tak proszę mnie poprawić

https://forum.opel24.com/topic/29034-silnik-16-8v-mniejszy-przebieg-wieksza-moc/#findComment-89971

• 1 miesiąc temu...
Gość saszka1989

Co do mocy, mamy z kumplem identyczne silniki, c16nz, tyle że ja mam HB z 200k km przebiegu, on Kombi z 240k km.

Ścigając się z nim, na jedynce jeszcze auto daje radę, jednak im wyżej tym gorzej :beer:

Mimo tego że kręcę auto do ponad 5 na benie to on na gazie bez większego przeciągania robi co che.

Już nie wiem co jest z tym moim autem, wciskając gaz nie czuję przyspieszenia na biegach wyższych niż 1 :beer:

Sprawdzałem układ wydechowy, czyściutki, nawet kat jest wybebeszony i EGR zaślepiony. Pompa paliwa nowa, cewka, kable, kopułka, palec rozdzielacza,filtr powietrza, nowe. Sprawdzałem wałek rozrządu, bez żadnych zniekształceń, rozrząd na znakach...

Już nie mam pomysłu co mu może dolegać...chociaż ostatnio zauważyłem że jakby tarcze hamulcowe cały czas lekko ocierały o klocki bo trochę blokuje go na luzie ale nie na tyle żeby tak go spowalniało.

Może ktoś coś doradzić ??

https://forum.opel24.com/topic/29034-silnik-16-8v-mniejszy-przebieg-wieksza-moc/#findComment-74277