Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z przełącznikiem kierunkowskazu/świateł drogowych. Podczas jazdy samoistnie włączają się światła drogowe, mimo tego, że przełącznik jest w neutralnej pozycji. Pomaga, gdy lekko poruszam przełącznikiem, albo włączę kierunkowskaz. Jednak problem teraz jest na tyle uciążliwy, że światła drogowe włączają się praktycznie co chwilę. Czy ktoś miał może coś podobnego i ma rady, jak w miarę szybko i sprawnie usunąć usterkę? Samochód to Opel Astra F z 1995 roku. Z góry dziękuję za sugestie.

https://forum.opel24.com/topic/29091-samoistnie-w%C5%82%C4%85czaj%C4%85ce-si%C4%99-%C5%9Bwiat%C5%82a-drogowe/

Czeka Cię naprawa lub wymiana przełącznika kierunkowskazów.

Jest to częsty objaw uszkodzenia w Astrze F (samoistne włączanie się świateł długich przy włączaniu kierunkowskazów, lub przy - choćby delikatnym - ruchu dźwignią "od siebie").

Pod tym linkiem jak to zrobić:

http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/przelkier/index.html

Próbowałem kiedyś zreanimować taki przełącznik i po dwóch godzinach walki poddałem się, wygrał przełącznik. W związku z tym został wymieniony. :(

Próbowałem kiedyś zreanimować taki przełącznik i po dwóch godzinach walki poddałem się, wygrał przełącznik. W związku z tym został wymieniony. :(

Racja miałem taki sam przypadek, wymiana jest nieunikniona, mogę tylko dodać że używka na szrocie to koszt ok. 30zł.

Udało się to zrobić z instrukcją krok po kroku z wcześniejszego posta (tylko odginałem element w drugą stronę, bo inaczej działało jeszcze gorzej). Naprawdę sporo bawienia z drobnymi, latającymi wszędzie elementami. Jak ktoś nie chce tracić nerwów i 2h to polecam kupno za 20-30 zl gotowego przełącznika na szrocie/allegro.

• 9 miesięcy temu...

mam to samo kupiłem manetkę na szrocie i kicha to samo tylko że jest dodatkowy problem z kierunkowskazami (przerywacz kierunkowskazów buczy a migacze się włączą może nie ) kupiłem manetkę z benzyny wyglądają identycznie jedynak są tam jakieś symbole zegara i na mojej wskazuje 8 a na tamtej 3 he

co mam robić?

kupić drugi

choćby nowy w zamienniku

Dokładnie. Nie bawiłem się w naprawy, tylko wydałem 38 zł za nowy zamiennik. Działa bez zarzutów od dobrych 4 czy 5 tys. km