Skocz do zawartości

astra II 1.6 16V- Chech engine

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gold Kris

Witam

prześledziłem wiele forum i nie znalazłem jednoznacznej odp na mój problem tj od jakiegoś czasu pojawiła sie zapalona lampka check i nierówna praca silnika jakby nie palił na jeden gar i przy obrotach ok 2000 przy dodawaniu gazu zaczyna migać ta lampka. Wymieniłem świece i jedna była czarna po wymianie bez zmian. Byłem u dwóch fachowców i jeden powiedział ze to cewka zapłonowa wymieniłem bez efektu(poddał sie i skierował mnie do innego) drugi posprawdzał mi wszystko(czujniki temp, ciś na garach, sondę itd) wg parametrów wszystko ok i stwierdził ze to może być zawieszanie sie hydro popychaczy i dlatego zostaje przerwany zapłon na gar. czy to jest możliwe bo nie sztuką jest rozebrać pół samochodu i okaże sie że to nie to

prosze o pomoc tych którzy miel podobny problem i poradzili sobie z nim

Zmieniłem tytuł/ andrzej_m55

https://forum.opel24.com/topic/29196-astra-ii-16-16v-chech-engine/

Gość Gold Kris

na komputerze pokazuje błąd 0305 odcięcie zapłonu na cewce. Wymiana cewki nie pomogła, były też zamieniane-bez efektu a także zostały przełożone wtryskiwacze również bez efektu

https://forum.opel24.com/topic/29196-astra-ii-16-16v-chech-engine/#findComment-88618

• 2 tygodnie później...
Gość Gold Kris

przeczytałem całe to forum i nic nie pomogło i jeszcze jedna wizyta u mechanika i powiedział mi że to czujnik położenia wału czy jest to możliwe aby go nie pokazało na komputerze

https://forum.opel24.com/topic/29196-astra-ii-16-16v-chech-engine/#findComment-86177

Jakbyś miał źle czujnik, to auto by Ci przygasało, momentami gasło całkowicie. I miałbyś to od razu po wymianie rozrządu. Raczej w trakcie jazdy, ot tak się nie przestawia. Ja takich przypadków nie znam.

Stawiam na EGR jeśli resztę masz sprawdzoną. Jeśli masz EGR, to wyczyść chociaż, a najlepiej zaślep. Druga sprawa to przepustnica, zdejmij rurę od powietrza i chociaż z wierzchu wyczyść tak głeboko jak sięgniesz.

https://forum.opel24.com/topic/29196-astra-ii-16-16v-chech-engine/#findComment-85997

• 2 tygodnie później...

Witam

Odswieze nieco ten topik, mam Astre 1,6 16v 2001r. Auto mam od pazdziernika, wszystko ladnie pieknie zima pojezdzilem, niestety przyszla wiosna i sie zaczelo...zapalila mi wspomiana w tym temacie kontrolka "check engine" , pojechalem do mechanika, podlaczyl do komputera wykazalo blad sondy 2 (dokladnie nie wiem jaki to byl blad) ...ok wykasowal blad pojezdzilem tydzien i zapalilo sie ponownie, oddalem, zaczal przy mnie sprawdzac, robic male testy i powiedzial ze sonda 1 pracuje nieprawidlowo (kiedy wcisnie sie pedal gazu i samochod idzie na wysokich obrotach - na wykresie sonda ma za duze parametry , ktore nie schodza do normalnego uzytkowania) wykasowal mi to, ale ja tylko czekalem na nastepne zapalenie sie i wymianie sondy 1, po ponownym tygodniu zapalila sie kontrolka, oddalem samochod zeby mi wymienili sonde ale ...okazalo sie ze sondy sa dobre, oczyscili mi zawor agr. Wsiadlem do samochodu, odczulem jakby wiekszego kopa w nim (no ale moze to tylko kwestia przestawienia - dzien wczesniej jechalem ojca samochodem o mniejszej mocy) ...no niestety po 2ch tygodniach PONOWNIE zapalila sie kontrolka :wesoly:// bylem znowu u mechanika (tego samego) i.... nie wiedza co jest :} sondy sa dobre, pytal gdzie tankuje, ile oleju mi bierze itp itd. Akutalnie czekam az ZNOWU zapali mi sie kontrolka...no ale juz nie wiem co zrobic, macie moze pomysly co to moze byc ? jeszcze mechanik zalecil zebym pojechal zobaczyc emisje spalin (moze to katalizator jest juz do bani i potem komp lyka bledy ? ) Dodam jeszcze ze odczuwam gorsza moc auta (nie jestem w 100% pewien moze to tylko przyzwyczajenie ), spalanie mam w granicy 8,5l na 100km (to chyba norma ?) OLEJ...wlasnie, strasznie duzo oleju bierze, wyciekow nie mam, ostatnio jak sprawdzalem to przejechalem 2500km na 1,5l oleju (nie jestem pewien) , wlalem w marcu kolejne 1,5l oleju, a zostala mi 1 kreska ! (no mozna odliczyc troszke wylanego oleju kiedy mechanik nie dokrecil mi korka od oleju i troszke ulecialo na przed ostatnia kreske ) przejechalem lekko ponad 1000km wtf?!

Sorka za tak dlugi post, ale chcialem opisac szczegolowo co sie dzieje z autem.

https://forum.opel24.com/topic/29196-astra-ii-16-16v-chech-engine/#findComment-82348