Gość speedybike Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Czy wg.Was dam radę wymienić w warunkach "polowych" czyli parking przy bloku, uszczelkę miski olejowej? Dziś wlazłem pod auto i widzę że miska jest mokra.Ewidentnie gdzieś coś cieknie.Wg mnie jest to uszczelka. Z racji tego że jak się dowiedziałem ile mechanik chce za wymianę świec przewodów i uszczelki pokrywy zaworów + wymiana kół (samo przełożenie) razem = 320zł!! Sam to wymieniłem i wyszło mnie to 120zł To za wymianę uszczelki miski olejowej będzie chciał z 50zł.A wolałbym te 50 zł mieć w kieszeni... Czyli co? spuścić olej do zera (ile to zajmuje żeby cały zleciał) Odkręcić miskę (klucz oczkowy?) zdjąć starą uszczelkę i zamontować nową. Przykręcić miskę zalać olejem i jazda! I to wszystko? Czy jakieś niespodzianki mogę mieć?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/29246-miska-olejowa-uszczelka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość daro Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Czyli co? spuścić olej do zera (ile to zajmuje żeby cały zleciał)Jak ciepły to 5-10 minut.Odkręcić miskę (klucz oczkowy?)Lepszy nasadowy.zdjąć starą uszczelkę i zamontować nowąWcześniej wszystko odtłuścić i dobrze wyczyścić.Czy jakieś niespodzianki mogę mieć?Musisz dokręcić z wyczuciem,za słabo będzie ciekło(oczywiste)za mocno,uszczelka może się wysunąć pomiędzy śrubami,może się przerwać.I to wszystko? Co poniektórzy stosują dodatkowe uszczelnienie w postaci silikonu. Według mnie,jak dobra uszczelka,misa prosta,dokręcona z wyczuciem to silikon nie potrzebny.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/29246-miska-olejowa-uszczelka/#findComment-88278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Czejen Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Ja nie użyłem uszczelnień dodatkowych, no i miska nie cieknie, ale najlepiej użyć jakiegoś dobrego silikonu. Kup uszczelkę (np elring) która ma tulejki metalowe w otworach, dzięki temu nie wyciśniesz jej na zewnątrz miski za mocno dokręcając. Najważniejsze to dobrze oczyścić powierzchnie, co nie jest taką banalną sprawą bo uszczelka korkowa bardzo skutecznie przykleja się do powierzchni. Musisz więc: 1. Spuścić cały olej, najlepiej na ciepło, wykręcić filtr żeby potem nie zlał Ci oleju na twarz. 2. Odkręcić I część wydechu. Bez tego nie da się zdjąć miski bo smok zaczepia o przegrodę wewnątrz. 3. Odkręcić miskę, dostęp do niektórych śrub jest słaby, wiec klucz oczkowy i nasadkowy. 4. Wymyć, wyczyścić, odtłuścić. 5. W rogach uszczelki i od strony skrzyni dać silikon. 6. Przykręcić delikatnie i z wyczuciem.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/29246-miska-olejowa-uszczelka/#findComment-88264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi