Skocz do zawartości

Opel Astra Classic II -problem z ładowaniem/elektroniką?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Tooomek

Alternator-koszt z wymiana ok 350zl-400zl

Albo jakaś jego część. Ja miałem podobnie - spalony układ diodowy i za 100 PLN wszystko śmiga bez problemu

Gość Anonymous

Też miałem ostatnio problem z akumulatorem. Ściągnij sobie książkeę Opel Astra II i Zafira, sam naprawiam. Tam masz opisane wszystko jak sprawdzić co jest przyczyną rozładowywania akumulatora ( np. str. 278- usuwanie samorozładowywania się akumulatora ). Przyczyn rozładowania może być wiele. Zazwyczaj jest to brak ładowania i niesprawny alternator ( dioda w alternatorze może być przepalona i robi spięcie ). Sprawdź czy po zamknięciu samochodu gaszą się wszystkie lampki ( na pierwszym miejscu ta ze schowka i bagażnika ). Może być również akumulator trafiony.

U mnie przyczyną była wiecznie świecąca się żaróweczka w schowku. Alternator normalnie ładował, akumulator też był sprawny .

Gość Anonymous

Alternator-koszt z wymiana ok 350zl-400zl

Albo jakaś jego część. Ja miałem podobnie - spalony układ diodowy i za 100 PLN wszystko śmiga bez problemu
Tylko jak dojdą oprócz diód łożyska i coś jeszcze to lepiej kupić nowego altka i mieć kłopot z głowy.

ok będę musiał podjechać do jakiegoś elektryka.

Dodatkowo zauważyłem że od kiedy mam te problemy to na luzie powyższyły się obroty silnika. Zawsze było około 800 obr a teraz jest ponad 1000.

19:07

Mam pytanie. W czwartek w zeszłym tygodniu miałem wymienianą chłodnicę klimatyzacji. W sobotę ostatni raz jeździłem samochodem. W poniedziałek rano już rozładowany był akumulator i nie dało się samochodu uruchomić. Po włożeniu nowego akumulatora nie ma ładowania.

Czy możliwe jest że fachowiec który wymieniał mi chłodnicę klimatyzacji przyciął jakieś przewody i następstwem ich są obecne problemy.