Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość szymi870

kiedy to musiałem cała przednią kołyskę odkręcić żeby przechylić silnik żeby skrzynia wyszła. Wszystko było skręcone na swoje stare miejsca i ślady

zacząłbym od ustawienia geometrii...

• 3 lata później...

witam,

mam podobny problem.

od momentu kiedy kupilem samochod, lekko sciagal w lewo. zostala zrobiona geometria i zbieznosc i udalo sie wszystko ustawic. musialem jednak w pozniejszym okresie zmienic przekladnie kierownicza a co za tym idzie, ponownie zrobic geometrie i zbieznosc. jednakze... tym razem samochod jedzie w lewo przy trzymaniu kierownicy prosto...

pomyslalem ze serwis zrobil to nieudolnie, wiec zrobilem geometrie jeszcze raz, nadal sciaga w lewo. zamienilem kola z tylu na przod, z lewej na prawa strone, sprawdzilismy w warsztacie luzy i zawieszenie... nadal sciaga w lewo....

co to moze byc ??

prosze o pomoc..

Gość popencjusz

grzeskuu a jest różnica opony zimowe letnie? Może Ci się już ułożyły. Miałem tak w signum. Do momentu wymiany opon na nowe, nie szło tego wyeliminować. Polecam też jechać do innego warsztatu na geometrię.

bylem 3 roznych warsztatach na geometrii, auto jedzie w lewo na letnich i zimowych oponachz tym ze jechalo prosto na letnich przed wymiana przekladni...

http://forum.opel24.com/topic/23457-instrukcja-naprawy-eps/

Temat dotyczy wprawdzie Corsy ale chyba też masz wspomaganie elektryczne.

@Kacper

dzieki za link, jednak nie wydaje mi sie zebym mial takie objawy. moj samochod zwyczajnie, jadac normalnie, czy zwalniajac czy przyspieszajac, kiedy trzymam prosto kierownice jedzie lekko w lewo... przypomne ze samochod jechal prosto, stalo sie to po zmianie przekladni kierowniczej. od tamtej pory nie moge za nic tego ustawic.. gdzies czytalem ze byc moze musze skalibrowac eps ?

czyli odlaczyc aku, podlaczyc i krecic od lewej do prawej strony... szczerze to watpie zeby to pomoglo ale nie zaszkodzi sprobowac.

gdyby jednak nie wypalilo, jakies pomysly jeszcze ?

Geometrie sprawdzałeś trzy razy, opony przekładałeś. Więc spróbuj jeszcze tak jak wspominasz z odpiętym akumulatorem.

Jak nie, to zostanie chyba tylko skorygować delikatnie czujnik skrętu.

Wymianiałem ostatnio w merivie końcówki, ustawiona geometria i zbieżność ale kierownicę miałem lekko w jedną stronę obróconą i tak jakby trochę ściągało przy jeździe prosto, po podłączeniu kabelka na prostej jeździe był czujnik skrętu na -4. Poprawka u mechanika z podłączonym op-comem i ustawione na 0 wskazanie czujnika i jest ok. Więc jak jest elektryczne wspomaganie to można sprawdzić podczas jazdy na wprost czy czujnik nie wykrywa skrętu.

• 2 tygodnie później...
Gość grzeskuu

Wymianiałem ostatnio w merivie końcówki, ustawiona geometria i zbieżność ale kierownicę miałem lekko w jedną stronę obróconą i tak jakby trochę ściągało przy jeździe prosto, po podłączeniu kabelka na prostej jeździe był czujnik skrętu na -4. Poprawka u mechanika z podłączonym op-comem i ustawione na 0 wskazanie czujnika i jest ok. Więc jak jest elektryczne wspomaganie to można sprawdzić podczas jazdy na wprost czy czujnik nie wykrywa skrętu.

marek, mam identycznie! tez kierownica lekko w lewo i sciaga..

sprawdzilem opcommem, udalo mi sie skorygowac czujnik skretu metoda przekrecania kierownicy od prawej do lewej i spowrotem, z 3 stopni do 1.... ale dalej sciaga w lewo... myslicie ze 1 stopien moze robic taka roznice ?

Edytowane przez grzeskuu