Gość Wicuch Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 pompa paliwowa powinna znajdować się pod tylnym siedzeniem. sprawdź też czy przekaźnik do pompy nie jest uszkodzony - doprowadza prąd do pompy. wszystkie informacje znajdziesz w podręczniku. poczytaj i sam oceń czy dasz radę. nie posiadasz silnika krokowego ani aparatu zapłonowego. jeśli jazda na gazie jest ok to może spróbuj awaryjnie odpalić na gazie - powinno się udać zdecydowanie szybciej. na innym forum znalazłem podobny problem jak twój - vw jetta - odpowiedzialny był uszkodzony czujnik temperatury cieczy i powietrza dolotowego. na razie sprawdź to co powyżej i daj znać   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/29633-duszenie-silnika-na-benzynie-problem-z-zapalaniem/page/2/#findComment-84400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Skubi_m Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Thx, Powstaje zatem pytanie jak mogę sprawdzić poszczególne elementy? Czy do mechanika muszę pójść? Czy problem może powodować przytkany układ wydechowy? Bo jakoś nie pisałem, ale jak go dusi to mocno buczy. Z tego co pamiętam to kiedyś nawet chciałem wymieniać tłumiki, ale potem przestał. A teraz nie buczy na codzień, a tylko jak go dusi. Gdzie mam szukać egr?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/29633-duszenie-silnika-na-benzynie-problem-z-zapalaniem/page/2/#findComment-84340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ursus Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Witaj. Mam podobny problem, wiele wskazywało na pompę którą ostatecznie wymieniłem tylko dlatego, że poprzednia w końcu padła. Wcześniej jednak najpierw pojechałem do mechanika i sprawdził mi ciśnienie paliwa. Było ok więc darowałem sobie wymianę pompy, też tak zrób, bo jak się okazało gdy już ją musiałem wymienić faktycznie nie ma żadnej poprawy. Charakterystyczne mamy to buczenie, u mnie też buczy i przyspieszając jakby mu czegoś brakowało. Spróbuj odpalić awaryjnie tylko na gazie rano, zobacz jak Ci zapali i daj znać. Sprawdź jak masz zamontowany mikser gazu, tzn gdzie masz doprowadzony gaz do silnika (nie wiem jak wygląda Twój silnik). Czy mikser masz zamontowany w przewodzie gumowym łączącym obudowę filtra powietrza z przepustnicą. Ja dopatruję się tutaj przyczyny u mnie. Gdy połączyłem z powrotem dolot powietrza spod atrapy w obudową filtra auto zaczęło mi lepiej chodzić, choć ciągle jeszcze dusi go na benzynie. Wszyscy twierdzili, że będzie mi wówczas gasł na gazie, ale tak nie jest. No i kolejna sprawa, ja mam pewność co do sprawności świec, przewodów wysokiego napięcia i filtrów powietrza i benzyny. Te rzeczy chyba na początek warto wyeliminować jako przyczynę.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/29633-duszenie-silnika-na-benzynie-problem-z-zapalaniem/page/2/#findComment-84298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciekc Opublikowano 1 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 wie tak jak wspominał WICUCH - nie masz krokowca ani tez aparatu zapłonowego więc to mamy za sobą , jesli chodzi o pompę paliwa to znajduje sie pod tylna kanapą - jest tam plastikowy dekiel a pod nią metalowy krążek który trzeba przekręcić a następnie wyciągnąć całość (pompa oraz filtr)do góry po wcześniejszym wypięciu przewodów (uwaga aby przewody nie "uciekły" ) wyciągamy choćby po to by sprawdzić stan filtra pompy natomiast filtr paliwa właściwy znajduje się w okolicy tylnego prawego koła i dostęp do niego jest po podniesieniu auta (wówczas jest dobrze widoczny i dostęp do niego tez bezproblemowy) ale to informacja bo to już zrobiłeś więc odpuszczamy co do pompy to tutaj jest sprawa tego rodzaju- pompa w z16se nie uruchamia sie po przekręceniu kluczyka jak to sie odbywa w innych autach ale dopiero wraz ze startem rozrusznika co jest istotne w przypadku słabej wydajności pompy - innymi słowy - w przypadku gdy pompa siada lub są nieszczelności w układzie paliwowym pompa musi sie troche nakręcić aby dobić ciśnienie na listwe w celu prawidłowej pracy wtryskiwaczy i tutaj jest kolejna sprawa - wtryskiwacze wspomniałeś o STP - n ie zaszkodzi ale nie ma pewności czy pomoże nie pisałeś jakie STP stosowałeś ale podstawowa sprawa - nie można jeżdzić tylko na LPG - to ma zły wpływ między innymi na wtryski - po prostu lubią sie zapiekać wracajac jeszcze do pompu - mozna sprawdzić jej wydajność na listwie przed i po odpaleniu i tutaj nie obędzie się bez specjalnego przyżądu i o ile pamietam będzie to po odpaleniu 3,5 bara , wartości te przed o po odpaleniu nie moga sie znacząco różnic - świadczy to o nieszczelnościach układu paliwowego np sparciały i nieszczelny gumowy wąż przy pompie nie pamietam czy pisałes o wymianie świec , ale jeśli tego nie zrobiłeś to proponuje NGK - jeśli mnie pamięc nie zawodzi to bedzie to BKR5EK co do buczenia to tutaj nie mam pewnosci więc nie sugeruj sie zbytni moja wypowiedzią , ale przypchany kat i problemy z powietrzem( lewe powietrze) moga miec taki efekty szukajka NGK EGR i przepustnica Z16SE   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/29633-duszenie-silnika-na-benzynie-problem-z-zapalaniem/page/2/#findComment-80274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pyciu Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 ja natomiast obstawił bym przestawiony zapłon, a dlaczego? bo na gazie asia śmiga, problem jest z benzynką, pompa jak pada to zazwyczaj raz działa raz nie w zależności od humoru, myślę ze zapłon jest ustawiony idealnie na gaz natomist na pracę na benzynie tylko na tyle aby odpalił a powinien być wypośrodkowany ( w ustawieniach na gaz jest przyśpieszony), wymień świece i zajedź ustawić zapłon koszt niewielki a wiele rzeczy wyjaśni bądź wykluczy   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/29633-duszenie-silnika-na-benzynie-problem-z-zapalaniem/page/2/#findComment-79967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ursus Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Jak to jest z tym zapłonem kiedy jest on samoregulowany?? Jak podjechałem ostatnio do mechanika z zapytaniem, czy moje podobne objawy mogą być przyczyną źle ustawionego zapłonu to facet mi powiedział, że zapłonu w tym samochodzie nie reguluje się...?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/29633-duszenie-silnika-na-benzynie-problem-z-zapalaniem/page/2/#findComment-79896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robertnet Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 w tym samochodzie nie reguluje się. nie chodzi o samochód a silnik,niedawno było o tym na forum ogólnie-tam gdzie dis tam nie am regulacji zapłonu   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/29633-duszenie-silnika-na-benzynie-problem-z-zapalaniem/page/2/#findComment-79854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi