Skocz do zawartości

Buzowanie płynu chłodzącego, śladu oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Heh, kolejny problem mam. Byłem u mechaników w serwisie opla w celu czyszczenia EGR. Zauważyli jednak przypadkiem że kiedy na jałowym biegu doda się gazu to w zbiorniczku wyrównawczym buzuje płyn chłodniczy - fontanna. W życiu tego nie widzieli i nie wiedza co jest grane - mówią żebym sie nie przejmował....

Na górze zbiorniczka jest ślad oleju - ale malutko. Oleju nie bierze, nie kopci, płynu nie ubywa, mocy tez nie ergo wszystko teoretycznie gra i spiewa. Od czasu do czasu wywala mi komunikant check coolant level - ale jest na maxa - czujnik może zasyfiony albo zwalony.... jeździłem w check mode temperatura plynu od 80 do 91 stopni ergo nie gotuje się nic.

Ten osad stwierdzili ze może cos kiedyś było rozszczelnione i nie wyczyścili po naprawie. To ich teoria. Na forum czytałem coś o jakimś zbiorniczku chłodzącym olej ale to tyczyło się Opla Corsy 1.3 diesel. Nie wiem jak jest to w Oplu Astrze h 19 cdti 150km

Może te buzowanie- energiczny obieg płynu to norma. Co może być tego przyczyną?

Swoja droga mam też kłopot z IDS+ - przy okazji podłączyli go pod kompa i komunikat ze czujnik w prawym kole coś nie halo. Ale pewności bez dodatkowym testów nie mają czy to wina czujnika, czy amortyzator zdechł czy coś innego za pełną diagnozę chcieli 300 pln – 300 pln za powiedzenie mi co należy wymienić. Poszedłem stamtąd i nie zamierzam wrócić….

https://forum.opel24.com/topic/29864-buzowanie-p%C5%82ynu-ch%C5%82odz%C4%85cego-%C5%9Bladu-oleju/

Witam,

Co prawda mam inny silnik ale u mnie też do zbiornika leci płyn energicznie. Co do oleju to proponuję wytrzeć i po przejechaniu kilkuset km sprawdzić czy na ściankach zbiornika, ewentualnie korku nie zbiera się olej. Zwróć uwagę czy na korku wlewu oleju nie robi się od spodu "masełko". Mogą to być objawy pewnej nieszczelności układu( np. mikro pęknięć głowicy). Na razie się nie martw tylko obserwuj temat i daj znać jak przejedziesz ze 2000 km.

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/29864-buzowanie-p%C5%82ynu-ch%C5%82odz%C4%85cego-%C5%9Bladu-oleju/#findComment-82871