Skocz do zawartości

Po wymianie końcówek drążków kierowniczych..

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panowie,

Wymieniłem dziś końcówki drążków kierowniczych, jednak po opuszczeniu samochodu i jeździe próbnej po łuku stwierdziłem, że nie dojadę w takim stanie na geometrię kół.

Koła po skręcie wyglądają mniej więcej w ten sposób gdy patrzymy na przód auta /

Jutro zamierzam znów pogmerać przy drążkach, czy macie jakieś rady co może być przyczyną?

https://forum.opel24.com/topic/30075-po-wymianie-ko%C5%84c%C3%B3wek-dr%C4%85%C5%BCk%C3%B3w-kierowniczych/

czy macie jakieś rady co może być przyczyną?

Końcówki wkręcone na oko,bez żadnego pomiaru i tym sposobem długość drążków uległa zmianie i efekt jest jaki jest.

tzn patrząc na przód z góry czy może od przodu auta ?

bo albo już na 1 rzut - za mało wkręcone końcówki

albo sworznie czy tuleje jeszcze czekają na swoją kolej

To jest fakt, zmieniałem po raz pierwszy bez przeczytania "co i jak" i nie pozaznaczałem sobie starych wymiarów.

taki wygląd patrząc od przodu auta / * * (te * to światła przednie ;] )

Zmieniałem jeszcze oprócz tego gumki i obejmy drążka stabilizatora, a samochód stał przez 2 dni na podnośniku, ale czy to miałoby jakiś wpływ; wątpię.

EDIT:

przed wymianą sprawdzałem metodą złapania koła na godzinie 12:30 i nie było żadnego luzu także wahacz i tuleja są raczej dobre.

Kanał, breszka i dokładne oględziny tulejek i sworzni

bo musi być jakaś przyczyna wykładania kół

Opony od wewn. nie są podjechane ?

Nie, opony są w dobrym stanie.

Wieczorem postaram się wrzucić fotkę.

[ Dodano: Sro Kwi 28, 2010 13:09 ]

A czy to jest możliwe, że kupiłem po prostu złe końcówki drążków?

Kupiłem na tej aukcji 2 szt ale teraz sprawdzam i nr nadwozia się nie zgadza.

Porównałem i stare są +-3 mm krótsze.

EDIT2:

Temat można zamknąć/usunąć, wszystko jest w porządku tylko ja trochę spanikowałem ;]

Na geometrię jakoś dojechałem i tam po ustawieniu zbieżności wszystko wróciło do normy.

Dziękuję za wszelką okazaną pomoc i zainteresowanie ;]