Skocz do zawartości

falowanie obrotów nierówna praca silnika astra II 1.6 16v

Rekomendowane odpowiedzi

Witam bardzo proszę o pomoc

Od zimy spostrzegłem dziwnie zachowanie auta tzn :

- podczas jazdy na gazie auto przy nagłym spadku obrotów gasło zaczęły falować obroty podczas stania na światłach pomiędzy 500 - 1000 poczytałem na różnych forach ponoć przyczyną jest silnik krokowy więc zmieniłem poprawiło się teraz sporadycznie obroty się wahają ale pojawił się problem z odpalaniem auta tzn. jak auto odpalało przy lekkim przekręceniu kluczyka to teraz po 15 sek kręcenia odpala lub za drugim razem dopiero.

Silnik po zapaleniu wskakuje na 1200 obrotów przy dodaniu gazu obroty spadają na 500 a następnie wzrastają w górę, jak trzymam na 2000 i docisnę to efekt końcowy jest ten sam spadek później wzrost nie da się autem jechać na benzynie szarpie dławi się.

Na gazie pracuje w miarę równo tylko podczas jazdy przy otwartej szybie czasami czuć benzynę ;)

Słyszałem że przyczyną może być pompa paliwa , filtr paliwa lub wtryski.

Może ktoś miał podobny problem to bardzo prosiłbym o rade czy to będzie to lub od czego zacząć ? żeby nie rozebrać auta na części pierwsze

https://forum.opel24.com/topic/30116-falowanie-obrot%C3%B3w-nier%C3%B3wna-praca-silnika-astra-ii-16-16v/

• 2 tygodnie później...

Ja mam podobne problemy, faktycznie sprawdź elektrozawór gazu przy reduktorze. Sprawdź czy po wyłączeniu silnika nie słychać tam syczenia albo w czasie pracy silnika odłącz od niego zasilanie, silnik powinien gwałtownie zgasnąć, bez jakiegoś przeciągania. Nie masz czasem tak, że jak odpalasz to silnik zaskoczy i zgaśnie, a drugie odpalanie to już trzeba trochę pokręcić i silnik nie zaskakuje od razu tylko jakby powoli wkręcał się na obroty??

Gość tomasz_ek

Gazownik wszystko sprawdzał ustawiał mi jeszcze raz sekwencję czyścił wtryski, podobno jest wszystko ok stwierdził że wina bardziej jest po stronie wtryskiwaczy benzyny, że możliwe że któryś wtrysk sie zapchał.

[ Dodano: Wto Maj 11, 2010 17:00 ]

co do odpalania to problem bardziej jest dziwny że wcześniej autko mi paliło od kopa a teraz za troszkę trzeba pokręcić jakieś 5-10 sek lub za drugim razem odpala.

Nie gaśnie ale jako że odpala na benzynie to czasami jak od razu chce ruszyć to samochód się dławi szarpie do momentu kiedy nie włączy się gaz jak gaz się włączy to wszystko wraca do normy a po przełączeniu na benzynę wszystko jest już ok

Miałam kiedyś podobne objawy i okazało się że był uszkodzony przewód paliwowy, nie było prawidłowego ciśnienia bo paliwo uciekało nieszczelnym przewodem co objawiało się szarpaniem i dławieniem czasem nawet " strzałami" w filtr a jak przełączyło się na gaz to wszystko było ok. Po wymianie przewodu paliwowego wszystko wróciło do normy, auto sprawuje się bez zarzutu na BP i LPG.

Ps: sprawdź jeszcze zawór EGR on też może dawać takie objawy.

Gość tomasz_ek

- drogi jest taki przewód paliwowy i czy będzie dostępny w normalnym motoryzacyjnym sklepie ?

- Czy są miejsca na które się powinno zwrócić szczególną uwagę podczas sprawdzania lub dokładniej czego szukać ?

Czy mogę sam to zrobić, czy raczej jechać do mechanika z tym ?

Gość cinek89

Ja mam taki problem, że obroty falują na rozgrzanym silniku, między 700 a 1000 obrotów. Co ciekawe dzieje się to tylko na postoju. Kiedy jadę chociażby 10km/h na luzie, wskazówka obrotomierza stoi równo na 900obr. Na zimnym silniku też jest wszystko ok, wtedy obroty wynoszą ok 1100obr/min. Na rozgrzanym silniku po lekkim dodaniu gazu obroty falują dość znacznie między 1000-1700obr/min. Mechanik kazał przeczyścić krokowca, ale nic to nie dało. Co może być tego przyczyną? Dodam, że po odpięciu silnika krokowego na rozgrzanym silniku nie zauważyłem żadnej zmiany w obrotach. Dalej falują, jak falowały na tym samym poziomie.