Skocz do zawartości

Co lepiej: Zrobic "mini wzmacniacz" czy grubsze ka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość MKaminski

Witam,

Poprzedni własciciel mojej Corsy zamontował z tyłu nawet fajne głośniki, ale na oryginalnych kablach ( tylko je przedłużył do półki). Z powodu tych cienkich kabli w głośnikach praktycznie wogóle nie słychać basów. Jeżeli na radiu ustawie granie na każdym z tych głosników z osobna to dopiero wtedy dostają mocy. I tu moje pytanie z tematu...

Dodam jeszcze, ze głośniki były uszkodzone: są 3-drożne i ta góra odkleila się od tego głownego głośnika. Naprawa polegała na przyklejeniu jednego do drugiego. Tak się zastanawiam czy może też dlatego nie mogą osiągnać tej mocy na tych kablach. Zastanawiam się też nad wymianą głośników z tym, ze jeżeli mają działać tak jak te to wole spróbować stworzyć jakić wzmacniacz do nich.

Z góry dziękuje za wszelką pomoc:)

https://forum.opel24.com/topic/30170-co-lepiej-zrobic-mini-wzmacniacz-czy-grubsze-ka/

Gość cursor

Jeżeli na radiu ustawie granie na każdym z tych głosników z osobna to dopiero wtedy dostają mocy. I tu moje pytanie z tematu...

Tak na początek, to podłącz jeden z tylnych głośników odwrotnie :wesoly:

Bawiąc się balansem, sprawdź z której strony jest więcej basu(czy jeśli gra lewa przód i tył, czy prawa) i przepnij przewody w tylnym głośniku, po tej stronie, gdzie subiektywnie było mniej basu.

Jaka moc wyjściowa radyjka, mo(podaj w rms) c glośników(podaj w rms) i przekrój kabelków

Więcej jak 20W na kanał i tak nie będzie, a przekrój 0,75mm^2 przy tej mocy spokojnie wystarcza i jakiś bas, teoretycznie powinien się pojawić.

https://forum.opel24.com/topic/30170-co-lepiej-zrobic-mini-wzmacniacz-czy-grubsze-ka/#findComment-80018

Gość MKaminski

Radio to JVC KD-G341:

Moc wyjściowa: 4x 50 W

1-bitowy przetwornik DAC o rozdzielczości 24-bity

Na głośnikach nie ma naklejek, więc nie mam chyba jak sprawdzić.

Kable jak Kolega wyżej napisał.

Lewa strona miała mniej basu, jak przepiąłem to się wyrównało, jednak nadal jak bawie sie balansem to mają dużo wiekszy bas. Jest jeszcze taki minus, że gdy idą razem (mowa o tylnych głosnikach) to zaczynają trzeszczeć przy dosyć małym ugłosnieniu, a gdy włącze pojedynczo to pojawiają się właśnie fajne basy i można jeszcze sporo podkręcić. Przednie (nie wiem co sie kryje za osłoną w drzwiach) chodzą zawsze super i balans nie zmienia w nich nic (pewnie dlatego, że są dużo bliżej radia).

Kolega z podobnego radia ciągnał przewody 3mm i rusza mu całym autem jak włączy max basy (bez tuby), głosniki Magnat Dark Power 80RMS 320W.

Chciałbym jednak zapytać właśnie czy bardziej opłaca się ciągnąć nowe kable (4,5m dwużyłowego na jeden głosnik) czy jest możliwość zbudowania jakiegoś małego wzmacniacza w bagażniku, który wzmocni sygnał z tych kabelków?

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/30170-co-lepiej-zrobic-mini-wzmacniacz-czy-grubsze-ka/#findComment-79450

Gość cursor

Na głośnikach nie ma naklejek, więc nie mam chyba jak sprawdzić.

Kable jak Kolega wyżej napisał.

Lewa strona miała mniej basu, jak przepiąłem to się wyrównało, jednak nadal jak bawie sie balansem to mają dużo wiekszy bas. Jest jeszcze taki minus, że gdy idą razem (mowa o tylnych głosnikach) to zaczynają trzeszczeć przy dosyć małym ugłosnieniu, a gdy włącze pojedynczo to pojawiają się właśnie fajne basy i można jeszcze sporo podkręcić. Przednie (nie wiem co sie kryje za osłoną w drzwiach) chodzą zawsze super i balans nie zmienia w nich nic (pewnie dlatego, że są dużo bliżej radia).

Kolega z podobnego radia ciągnał przewody 3mm i rusza mu całym autem jak włączy max basy (bez tuby), głosniki Magnat Dark Power 80RMS 320W.

Chciałbym jednak zapytać właśnie czy bardziej opłaca się ciągnąć nowe kable (4,5m dwużyłowego na jeden głosnik) czy jest możliwość zbudowania jakiegoś małego wzmacniacza w bagażniku, który wzmocni sygnał z tych kabelków?

Po kolei.

Kręcenie balansem i faderem wpływa na każdy głośnik osobno?

Jeśli tak, to zrób w ten sposób. Ustaw balans na jedną stronę(dajmy na to lewą). Sprawdź jak zachowuje się bas. Następnie przekręć samym faderem na sam tył lub sam przód i sprawdź czy basu nie ma subiektywnie więcej. Jeśli tak, to podłącz głośnik z tyłu odwrotnie(zamień plus z minusem).

Sprawdź kolejny raz czy lewa strona gra teraz lepiej, czy jest więcej basu. Jeśli tak, to tak samo postąp z prawą stroną.

Podstawa to odpowiednie zfazowanie głośników. W innym wypadku, jak jakiś głośnik będzie w przeciwfazie, to basu będzie mniej, bo będzie się znosić z resztą.

Tak samo będzie jak cały tył będzie odwrotnie podłączony niż cały przód.

https://forum.opel24.com/topic/30170-co-lepiej-zrobic-mini-wzmacniacz-czy-grubsze-ka/#findComment-79163

Gość MKaminski

Przyznam się, żę wymieniłem kable na 2,5mm i działa tak jakbym chciał. Jednak dzięki CURSOR'OWI podłączyłem odpowiednio głośniki i gdyby nie jego rada pewnie nadal bym nie wiedział co jest, dlatego też wielkie dzięki Cursor za wszystko:)

https://forum.opel24.com/topic/30170-co-lepiej-zrobic-mini-wzmacniacz-czy-grubsze-ka/#findComment-78729

Gość cursor

Jednak dzięki CURSOR'OWI podłączyłem odpowiednio głośniki i gdyby nie jego rada pewnie nadal bym nie wiedział co jest, dlatego też wielkie dzięki Cursor za wszystko:)

Nie ma za co. Na najprostsze rozwiązanie często najtrudniej wpaść :)

https://forum.opel24.com/topic/30170-co-lepiej-zrobic-mini-wzmacniacz-czy-grubsze-ka/#findComment-78606